Äidinmaidon laatu paremmaksi luomumaidolla ja lihalla

Luomumaito ja –liha vaikuttavat edullisesti äidinmaidon ravitsemukselliseen koostumukseen lisäten sen hyödyllisten rasvahappojen määriä. Tulokset tuovat tieteellistä tukea yleiselle käsitykselle luomutuotteiden terveellisyydestä, sanoo tutkimuksen johtaja tri Lucas Rist Paracelsus-sairaalasta Sveitsistä.

Hollannissa suoritetussa tutkimuksessa oli mukana 312 imettävää äitiä, joiden vauvat olivat noin kuukauden ikäisiä. Äidin maidon koostumus analysoitiin ja taustatiedot äitien nauttimasta ravinnosta kerättiin ruokapäiväkirjan avulla.

Mikäli luomumaidon ja –lihan osuus oli vähintään 90 prosenttia ruokavaliossa, äidinmaidon linoleenihapon (CLA) osuus nousi 0,25 prosentista 0,34 prosenttiin. Linoleenihapon uskotaan ehkäisevän monia sairauksia, kuten syöpää, sydän- ja verisuonisairauksia, sokeritautia ja immuunisairauksia. Imeväisikäisille linoleenihapon uskotaan olevan erityisen hyödyllinen vastustuskyvyn muodostumiselle.

Tulokset osoittavat, että imettävät äidit voivat vaikuttaa lapsensa äidinmaidossa nauttimien rasvahappojen laatuun.

Muista tutkimuksista tiedetään, että lehmän maidon rasvahappokoostumukseen vaikuttaa edullisesti luomutuotanto lisäten terveydelle edullisten rasvahappojen määriä. Samoin luomulihan rasvahappokoostumuksen on havaittu olevan tavanomaista terveellisempää.

Luomuelintarvikkeet ovat muiden tutkimusten perusteella tavanomaisia laadukkaampia myös mm siksi, että ne eivät sisällä jäämiä torjunta-aineista, hormoneista ja antibiooteista. Ravinnon laatu on erityisen tärkeä kasvavan lapsen varhaiskasvun vaiheessa ja jo sikiövaiheessa.

Lähde:
Influence of organic diet on the amount of conjugated linoleic acids in breast milk of lactating women in the Netherlands. 2007. Rist ym. 2007. British Journal of Nutrition (2007), Vol 97 Issue 04 – Apr 2007 97: 735-743 Cambridge University Press

Teksti: Jukka Rajala