Raskaana oleville naisille on käynnistynyt oma ruokaohjelma Etelä-Koreassa vuoden 2020 alusta alkaen. Ohjelman tarkoitus on tarjota ympäristöystävällisesti tuotettua ruokaa raskaana olevalle 45 000 naiselle ja uusille äideille. Koronavirus-pandemian takia ohjelmaa on laajennettu koskemaan 80 000 naista. (lisää…)
Luokka: Alkutuotantouutiset
EU:n hyvien hankkeiden loppukilpailu – OSMO-hanke Suomesta mukana
Rural Inspiration Awards -2020 –kilpailun eli Maaseudun kehittämisen innostavien hankkeiden kilpailun 2020 yleisöäänestys ja voittajien valinta on nyt ajankohtaista. Suomesta OSMO-hanke on mukana ilmastonmuutokseen sopeutuminen sarjassa. (lisää…)
Biologinen viljavuus Osa 1

Mitä on maan biologinen viljavuus? Mitä merkitystä maan biologisella viljavuudella on maan kasvukunnolle? Mitä perustarpeita maaperäeliöillä on? Miten biologista viljavuutta voidaan havainnoida ja selvittää? Näitä kysymyksiä käsittelee yliopistotutkija Tuomas Mattila Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista OSMO-hankkeelle laaditussa esityksessä.
Jukka Rajalasta vuoden Tieteenkesyttäjä

Maan kasvukunnon kehittämishanke OSMO päätökseen
Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin toteuttama nelivuotinen OSMO – Osaamista ja työkaluja resurssitehokkaaseen maan kasvukunnon hoitoon yhteistyöllä -hanke on saatu päätökseen ja tulokset ovat kaikkien käytettävissä. Tilatutkimuksissa pureuduttiin koelohkojen kasvukunnon parantamiseen erilaisin menetelmin ja viljelijävalmennuksessa kehitettiin yli 1300 viljelijän osaamista monin tavoin. Hankkeessa tuotettu runsas materiaali on nyt kaikkien vapaasti saatavana internetissä.
OSMOn suositukset maan kasvukunnon hoidon kehittämiseksi Suomessa
OSMO-hankkeessa tehtyjen havaintojen pohjalta annetaan tila-, alue- ja valtakunnan tason suositukset, joilla voidaan kehittää maan kasvukunnon hoitoa Suomessa. Tiivistelmä suosituksista julkaistaan tällä sivulla ja sivun alalaidan linkistä löytyy suositukset kokonaisuudessaan.
Fysikaalinen viljavuus ja sen hoito – Osa 3 Maan muokkaus
Muokkauskoneita on kymmeniä erilaisia. Muokkauksen periaatteita on vain muutamia. Miksi maata muokataan? Mitkä tekijät vaikuttavat maan muokkautuvuuteen? Miten eri maalajeja kannattaa muokata? Miten maan rakenne vaikuttaa muokkaukseen? OSMO-hankkeen tuottamassa verkkoluennossa yliopistotutkija Tuomas Mattila etsii vastauksia edellisiin kysymyksiin ja käy läpi maan muokkauksen perusteita.
. (lisää…)
UusiRaHa-hankkeen tuloksia kerääjäkasveista
Uudenmaan ravinnekuormituksesta suurin osa tulee kasvinviljelytilojen pelloilta. Nurmien puute ja yksipuolinen viljely ovat heikentäneet peltojen kasvukuntoa ja kykyä pidättää ravinteita. Tehokas keino haittojen korjaamiseen on lisätä peltojen kasvipeitteisyyttä kerääjäkasvien avulla. Kerääjäkasvit kierrättävät ravinteita pellossa ja vähentävät niiden huuhtoutumista vesistöihin.
(lisää…)
UusiRaHa -hankkeen aluskasviaineistoja
Tälle sivulle on koottu tietoa aluskasveista sekä UusiRaHa-hankkeen seminaarien esitelmät että muu hankkeen aineisto. Sivun alaosasta löytyy myös aineistoja aluskasveista ruotsiksi. Tarkempia tietoja hankkeesta tämän sivun lopussa.
.
(lisää…)
Sienitautia kestävät luomubanaanit Ranskassa markkinoille
Tästä keväästä lähtien Ranskan suuren kauppaketjun Carrefourin myymälöiden luomuosastoilta on saatavissa kirkkaan keltaisia luomubanaaneja. Uuden lajikkeen nimi on Pointe d´ Or. Ne viljellään agro-ekologisia periaatteita noudattaen ja lajike on kestävä banaanin pelättyä Black Sigatoka –sienitautia vastaan. Ensimmäisen sadon suuruus on noin 1000 tonnia. Mutta seuraavalle vuodelle tuotantoa voidaan laajentaa suuresti, mikäli lajike maistuu kuluttajille. (lisää…)