Braunin luomutilalla Baijerissa tuotetaan heinämaitoa, joka jalostetaan juustoiksi tilan omassa juustolassa. Tila on panostanut monin tavoin suoramarkkinointiin. Juustot markkinoidaan omasta kaupasta Muenchenissä, tilalla olevasta kaupasta, lähimarkettien ja luomukauppojen kautta. (lisää…)
Luokka: Jatkojalostusmuuta
Luomutuotteiden erilaistaminen – Heinämaitoa luomumeijeristä
Luomutuotteita erilaistetaan monin tavoin. Luomumaitoa löytyy Saksan markkinoilta monenlaisia; eri luomumerkeillä ja erilaisia luomuerikoismaitoja tuottaen. Heinämaito on näistä yksi esimerkki, jota löytyy Saksasta eräiden luomumeijereiden tuotevalikoimista. Gläserne Molkerei Pohjois-Saksassa on yksi heinämaitoa jalostavista luomumeijereistä. (lisää…)
Luomun mahdollisuudet jatkojalostuksessa – yritysesimerkkejä
Etelä-savolaiset luomutuotteiden jatkojalostuksesta kiinnostuneet yrittäjät perehtyivät luomun jatkojalostukseen ja matkailuun kymenlaaksolaisissa yrityksissä.
Päivän aikana tutustuttiin leipomoon, juustonvalmistukseen ja luomumatkailualan yritykseen. Valmennuspäivä oli osa Luomulla Etumatkaa Etelä-Savolle- valmennusohjelmaa.
(lisää…)
MAMK: Luomun markkinavalvonnan koulutusmateriaalit
Millaisia ovat luomuvalvonnan periaatteet ja toteutus? Miten reseptin mukainen laskennallinen raaka-ainemenekki eroaa todellisesta käytöstä? Miten käytetään apuaineita luomujalosteiden valmistuksessa? Miten käytetään luomutuotteiden virallista tunnusta – luomulogoa? Mm näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastaa Mikkelin Ammattikorkeakoulun tuottama oppimateriaali. (lisää…)
FAO: Kestävyyden määrittämiselle työkalu SAFA
YK:n maatalousjärjestö FAO on tuottanut elintarvike- ja maatalousyritysten kestävyyden määrittämiseen menetelmän ja työkalun, jonka avulla eri yritykset voivat määrittää kestävyyden. Uusi järjestelmä mittaa kestävyyden eri osa-alueet yhteismitallisesti ja vertailtavasti eri puolilla maailmaa. SAFA tarjoaa reiluutta yritysten väliseen kilpailuun, auttaa yritysten johtamisessa kestävämmin toimiviksi ja tuo läpinäkyvyyttä kuluttajille. (lisää…)
Luomutuotteiden lisäaineisiin tarvitaan selkeämpää politiikkaa
Luomutuotteiden lisäainevalikoima on hyvin rajoitettu, vain 48 E-koodilla varustettua lisäainetta on sallittu. Luomutuotteissa tulee maistua aidot maut ja oikeat raaka-aineet, mutta kaikkia tuotteita ei voida valmistaa ilman lisäaineita. Kuluttajat taas ostavat luomutuotteita niiden lisäaineettomuuden takia. Luomutuotteiden valmistajien kannattaakin pohtia sopivaa lisäainestrategiaa, jotta sekä innovatiivinen tuotekehitys mahdollistuu, että pystytään säilyttämään asiakkaan luottamus. Alan toimijoiden on yhdessä luotava yhtenäistä ja luottamusta herättävää lisäainepolitiikkaa. (lisää…)
Alihankintana teettäminen
Alihankintana teettäminen on helpottunut vuodesta 2012 alkaen. Tähän asti kaikkien luomutuotteita alihankintana valmistavien tai varastoivien on täytynyt kuulua aina itse luomuvalvontajärjestelmään, mutta ei tarvitse enää. Alihankkijan tulee sitoutua luomusäädösten mukaiseen toimintaan päämiehensä kanssa tehtävällä sopimuksella. (lisää…)
Elintarvikkeiden varsinainen jatkojalostus
Varsinainen elintarvikkeiden jatkojalostus on saanut omat päivitetyt ohjeet. Alihankintana teettäminen on helpottunut.
Omat ja ostetut raaka-aineet luomujatkojalosteeksi Eviran valvonnassa, kun (lisää…)
Luomujatkojalostuskonferenssi 2012, Frankfurt: Teema kestävyys

Eurooppalaisia luomujatkojalostuksen kanssa toimivia tahoja kokoontui 2012 marraskuussa Frankfurtiin jo toisen kerran järjestettyyn Luomujatkojalostuksen konferenssiin. Yhtenä teemana ja työpajan aiheena konferenssissa oli kestävä kehitys.
Kestävän kehityksen työpajassa haettiin näkemyksiä IFOAM EU-ryhmän esitykseen lainmuutoksesta. Siinä on päädytty esittämään, että luomujatkojalostajilta ja -kaupalta vaadittaisiin kuulumista sopivan ympäristöjärjestelmän piiriin. (lisää…)
Maahantuonnin valvonta
Luomun luotettavuus on varmistettava myös lisääntyvässä kansainvälisessä kaupassa. EU:n ulkopuolelta luomutuotteita maahantuovien on kuuluttava Eviran luomuvalvontaan. Hyväksyntä luomurekisteriin on saatava ennen toiminnan aloittamista. Maahantuojia valvotaan kuten luomuelintarvikkeiden valmistajia. (lisää…)