Maa- ja metsätalousministeriö on antanut asetuksen siitä, että rasvaton homogenoitu maito täydennetään jatkossa D-vitamiinilla. Uusi velvoite koskee ainoastaan rasvatonta maitoa, joka on ravitsemuksen kannalta suositeltavin maitovalinta. Tavoitteena on muun muassa edistää luomumaidon käyttöä päiväkodeissa ja kouluissa. (lisää…)
Luokka: Jatkojalostusuutiset
Saloniemen juustola vuoden luomuyritykseksi
Saloniemen juustola on valittu vuoden luomuyritykseksi. Tila tuottaa 25 erilaista juustoa Suomen alkuperäiskarjarotujen – lehmien, vuohien ja lampaiden maidosta. He myyvät myös raakamaitoa.
Valinnan teki Luomuliitto luomupäivillä Seinäjoella. (lisää…)
Aitoja makuja: Suoramyyntiin uusi ohjeistus
Aitoja makuja on yhdessä MTK:n ja SLC:n kanssa koostanut yrittäjille ohjeistuksen suoramyynnin ja elintarvikkeiden jatkojalostuksen aloittamiseen.
. (lisää…)
Heinämaitoa tilan omaan juustolaan
Braunin luomutilalla Baijerissa tuotetaan heinämaitoa, joka jalostetaan juustoiksi tilan omassa juustolassa. Tila on panostanut monin tavoin suoramarkkinointiin. Juustot markkinoidaan omasta kaupasta Muenchenissä, tilalla olevasta kaupasta, lähimarkettien ja luomukauppojen kautta. (lisää…)
Luomutuotteiden erilaistaminen – Heinämaitoa luomumeijeristä
Luomutuotteita erilaistetaan monin tavoin. Luomumaitoa löytyy Saksan markkinoilta monenlaisia; eri luomumerkeillä ja erilaisia luomuerikoismaitoja tuottaen. Heinämaito on näistä yksi esimerkki, jota löytyy Saksasta eräiden luomumeijereiden tuotevalikoimista. Gläserne Molkerei Pohjois-Saksassa on yksi heinämaitoa jalostavista luomumeijereistä. (lisää…)
Herrmannsdorfer – liukuhihnalta käsityön mestareiksi
Herrmannsdorferin maatila Saksassa jatkojalostusverstaineen pyrkii olemaan tulevaisuutta viitoittava yhdistelmä luonnonmukaista maataloustuotantoa, eläimiä arvostavaa lajinmukaista kotieläintuotantoa ja elintarvikkeiden käsityötaitoja arvostavaa jatkojalostusta sekä laadukkaiden luomutuotteiden lähimarkkinointia kuluttajille.
Nykyisin monipuoliseksi yritysryppääksi laajentunut tila työllistää noin 160 ihmistä, joista lähes puolet työskentelee maatilalla.
Tie Euroopan suurimmasta lihateollisuuslaitoksesta maatilamittakaavan kestävän maaseudun ja luomun kehittämiskeskukseksi Muenchenin lähistölle on mielenkiintoinen. (lisää…)
Luomun mahdollisuudet jatkojalostuksessa – yritysesimerkkejä
Etelä-savolaiset luomutuotteiden jatkojalostuksesta kiinnostuneet yrittäjät perehtyivät luomun jatkojalostukseen ja matkailuun kymenlaaksolaisissa yrityksissä.
Päivän aikana tutustuttiin leipomoon, juustonvalmistukseen ja luomumatkailualan yritykseen. Valmennuspäivä oli osa Luomulla Etumatkaa Etelä-Savolle- valmennusohjelmaa.
(lisää…)
FAO: Kestävyyden määrittämiselle työkalu SAFA
YK:n maatalousjärjestö FAO on tuottanut elintarvike- ja maatalousyritysten kestävyyden määrittämiseen menetelmän ja työkalun, jonka avulla eri yritykset voivat määrittää kestävyyden. Uusi järjestelmä mittaa kestävyyden eri osa-alueet yhteismitallisesti ja vertailtavasti eri puolilla maailmaa. SAFA tarjoaa reiluutta yritysten väliseen kilpailuun, auttaa yritysten johtamisessa kestävämmin toimiviksi ja tuo läpinäkyvyyttä kuluttajille. (lisää…)
Luomutuotteiden lisäaineisiin tarvitaan selkeämpää politiikkaa
Luomutuotteiden lisäainevalikoima on hyvin rajoitettu, vain 48 E-koodilla varustettua lisäainetta on sallittu. Luomutuotteissa tulee maistua aidot maut ja oikeat raaka-aineet, mutta kaikkia tuotteita ei voida valmistaa ilman lisäaineita. Kuluttajat taas ostavat luomutuotteita niiden lisäaineettomuuden takia. Luomutuotteiden valmistajien kannattaakin pohtia sopivaa lisäainestrategiaa, jotta sekä innovatiivinen tuotekehitys mahdollistuu, että pystytään säilyttämään asiakkaan luottamus. Alan toimijoiden on yhdessä luotava yhtenäistä ja luottamusta herättävää lisäainepolitiikkaa. (lisää…)
Elintarvikkeiden varsinainen jatkojalostus
Varsinainen elintarvikkeiden jatkojalostus on saanut omat päivitetyt ohjeet. Alihankintana teettäminen on helpottunut.
Omat ja ostetut raaka-aineet luomujatkojalosteeksi Eviran valvonnassa, kun (lisää…)