Petos lautasella on ruotsalaistoimittaja Mats-Eric Nilssonin vuoden loppupuolella suomeksi ilmestynyt kirja kertoo, mitä elintarvikeketju meille tarjoaa syötäväksi. Nilsson nimittää teollisesti tuotettua ruokaa väärennetyksi ruoaksi. (lisää…)
Luokka: Jatkojalostusuutiset
Ensimmäiset kansainväliset Luomusäädökset kehonhoitotuotteille
Terveyden- ja kehonhoitotuotteille on sovittu ensimmäiset yleiset EU-laajuiset luomustandardit kesäkuussa 2009. Standardeista sopi European Cosmetics Standards Working Group. (lisää…)
Juvan Luomu Oy:n luomuraakamaidon saanti turvattava
Juvan kunta vetoaa kilpailuviranomaisiin, että ne huolehtisivat Juvan Luomu Oy:n luomuraakamaidon saannista ja velvoittaisivat Valion toimittamaan luomuraakamaitoa yhtiön tarvitseman määrän ja näin turvaamaan yhtiön toiminta- ja kehittämisedellytykset. (lisää…)
Mistä ruoka tulee -multimediamateriaali ruuantuotannon kestävyydestä
Ruuan tie pellolta pöytään vaikuttaa paljon elämäämme ja ympäristöömme. Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti on julkaissut Mistä ruoka tulee –verkkosivut, joiden avulla aiheen niin paikallisista kuin maailmanlaajuisistakin ulottuvuuksista saa kiinni hauskasti ja monipuolisesti. Yleisempää elintarviketuotantoa ja kestävää kehitystä koskevaa asiaa löytyy ”Ruoka ja kestävyys” –osasta. Kansainvälistä tutkimustietoa on koottu helppotajuisiksi ja napakoiksi artikkeleiksi. Lisäksi on haastateltu asiantuntijoita Eviran pääjohtaja Jaana Husu-Kalliosta agroekologian professori Juha Heleniukseen.
Luomumaito voidaan erottaa tavanomaisesta testillä
Luomumaito pystytään nyt erottamaan tavanomaisesta maidosta kaupasta otetuista näytteistä. Menetelmän ovat kehittäneet saksalaistutkijat.
Tutkijat kehittivät menetelmän, jossa analysoidaan maidon eri osia, jotka eroavat luomussa selvästi tavanomaisesta, kertoo Joachim Molkentin Kansalliselta ravitsemuksen ja elintarvikkeiden tutkimuslaitokselta. Tutkittavina oli mm eri hiili-isotooppien suhteet; alfa-3-linoleenihapon ja linolihappojen määrät. (lisää…)
Omenatuoremehu vuoden 2009 Luomutuote
Vuoden luomutuotteeksi valittiin Raikastamo Oy:n omenatuoremehu Luomupäivillä Tampereella maaliskuun lopulla. (lisää…) |
Luomuelintarvikkeiden valvonta ja säädökset -opetuspaketti julkaistu
Luomuelintarvikkeiden valmistukseen perehtynyt neuvoja Leena Torssonen selvittää oheisessa haastattelussa, mitä elintarvikkeiden valmistajan tulee ottaa huomioon, kun hän ryhtyy valmistamaan luomutuotteita. Multimediaesityksen on tuottanut Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti. (lisää…) |
Esimerkillisiä luomutiloja palkittiin Berliinin vihreällä viikolla
Saksan elintarvike, maatalous ja kuluttajansuojaministeriön luomumaatalouden palkinto jaettiin seitsemättä kertaa Berliinin Vihreällä viikolla tammikuun lopulla. Palkinnon esimerkillisestä toiminnasta sai kolme luomutilaa esimerkillisen innovatiivisesta toiminnasta.
Palkittujen tilojen ratkaisuja voivat soveltaa myös muut tilat. Yhteensä 25 000 euron arvoiset palkinnot jakoi ministeri Seefoverin edustaja. (lisää…)
Kasviuutteet synteettisia parempia lihajalosteiden lisäaineita
Greipinsiemenuute ja männynkuoriuute lisäaineina keitetyissä lihavalmisteissa estävät synteettisiä tehokkaammin härskiintymistä ja mikrobien kasvua, ilmenee Ohion yliopiston tutkimuksista.
Luontaisia hapettumisen ja mikrobien kasvun estoaineet ovat turvallisempia vaihtoehtoja synteettisille säilöntäaineille, kuten butyylihydroksianisolille (BHA, E320) ja butyylihydroksitolueenille (BHT, E321). (lisää…)
Ruuan lisäaineet haitallisia hermosoluille
Lisäaineiden yhteisvaikutustutkimus Liverpoolin yliopistosta hiirillä. Annostus vastasi lasten saamia määriä tavallisista välipaloista ja virvoitusjuomista.
Keinotekoinen makeutusaine aspartaamin, aromivahvenne mononatriumglutamaatin sekä eräiden väriaineiden yhdistelmät vaurioittavat hermosoluja.
Yhteisvaikutus oli 4-7-kertainen verrattuna yksinään käyttöön verrattuna. (lisää…)