Luokka: Kulutusuutiset

Kuluttajan kalaopas kestäviin kalavalintoihin

Kalaopas WWWWWF Suomi kampanjoi vuonna 2012 kestävän kalastuksen puolesta. Tavoitteenamme on, että vuoden 2015 loppuun mennessä Suomessa olisi kaupan vain kestävästi pyydettyä ja tuotettua kalaa. Lisäksi halutaan tehostaa kotimaisten uhanalaisten kalalajien suojelua sekä kalastuksen ja kalankasvatuksen vastuullisuutta. (lisää…)

Lähiruuan hankintaopas auttaa tekemään hyviä hankintapäätöksiä

Ammattikeittiöt ovat keskeisiä aterioiden valmistajiaJulkisissa elintarvikehankinnoissa huomio kiinnittyy usein kilpailuttamisvaiheeseen, vaikka lähiruokahankinnan tärkeimmät ratkaisut pitää tehdä valmisteluvaiheessa. Onnistunut lähiruuan hankintaprosessi vaatii ennakoivaa vuoropuhelua, joka mahdollistaa myös julkiskeittiöiden elintarvikehankinnat alueen pk-yrityksistä. (lisää…)

Slow Food liikkeen perustajalle YK:n ympäristöpalkinto

Carlo-Petrini-3innerzSlow Food liikkeen ideoija ja perustaja Carlo Petrini palkittiin YK:n ympäristöpalkinnolla hänen pioneerityöstään yli 30 vuoden aikana parantaa maailman maatalouden ja ruokahuollon tehokkuutta ja kestävyyttä suupala kerrallaan. Slow Food liikkeeseen kuuluu yli 100 000 jäsentä oli 150 maassa. Järjestö puolustaa paikallisia ruokaperinteitä, tukee monimuotoisuutta, pyrkii vähentämään ruokajätteitä ja tukee pieniä laaturuoan tuottajia. (lisää…)

Kymmenen hyvää syytä valita luomu -perusteluja Tanskasta

10 hyvää syytä Tanska – KopioLuomuruoka on ruokaa ilman lisäaineita tai torjunta-ainejäämiä, mutta siinä on myös enemmän terveellisiä aineita. Luomu on myös tae gm-vapaasta ruoasta ja rehusta. Luomutuotanto antaa sekä puhtaammat vedet että monimuotoisemman luonnon. Näin Tanskassa perustellaan sitä, miksi kuluttajan kannattaa valita luomuelintarvike ostoskoriin.

(lisää…)

Tarinoita suomalaisesta luomusta ilmestynyt

Tarinoita_suom_luomusta_0201513 ”Tarinoita suomalaisesta luomusta” kirja ilmestyi huhtikuussa. Kirjassa kerrotaan valokuvin ja tarinoin  suomalaisesta luomusta ja ennenkaikkea luomun tekijöistä maatiloilla, yrityksissä ja markkinoilla. Kyseessä on näyttävä kuvakirja, joka on höystetty runsaalla kerronnalla. (lisää…)

Sertifioitu luonnonkosmetiikka marssii esiin

Aitous, luonnollisuus ja kemikaalikuorman vähentäminen on ollut vallalla keskusteluissa pitkään. Markkinointilupausten viidakossa sertifioidusta luonnonkosmetiikkatuotteesta kertova logo on helpottanut monen ainesosaluetteloa lukevan kuluttajan valintaa. Sertifioitua luonnonkosmetiikkaa on yhä laajemmin saatavilla vähittäiskaupoista, tavarataloista sekä luonnonkosmetiikkaan erikoistuneista hoitoloista. (lisää…)

Suomalaisten hunajien antimikrobisuus vahvistettu

Mehilaisia hunajakakullaKotimaisilla hunajilla saattaa olla erityistä merkitystä bakteerien aiheuttamien hengitystieinfektioiden ennaltaehkäisyssä. Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin  tutkimuksessa kotimaisten yksikukkahunajien vaikutuksia tutkittiin hengitystieinfektioita aiheuttavaa pneumokokkia, kurkunpäätulehdusta aiheuttavaa Steptococcus pyogenes -bakteeria sekä sairaala- ja haavainfektioita aiheuttavia Staphylococcus aureus- ja MRSA -bakteereita vastaan. (lisää…)

Luomun osuus julkisissa ruokapalveluissa viisi prosenttia

Suomessa noin viisi prosenttia julkisten ruokapalvelujen käyttämistä raaka-ainekiloista on luomua. Ruotsissa vastaava osuus oli lähes 20 % jo vuonna 2011. Eniten luomusta valmistettua ruokaa tarjoillaan päiväkodeissa ja kouluissa, joissa luomua on noin seitsemän prosenttia raaka-aineista. Vähiten tai ei lainkaan luomua saavat syödäkseen vanhustenpalvelujen asiakkaat. Tiedot käyvät ilmi Portaat luomuun -ohjelman Taloustutkimus Oy:llä teettämästä selvityksestä. Tammikuussa tehtyyn kyselyyn vastasi 185 julkista ammattikeittiötä. (lisää…)

EU: Ympäristöä säästävien hankintojen käsikirja suosittaa luomuruokaa

Viranomaiset ovat huomattava kuluttajaryhmä, joka kuluttaa EU:ssa noin 16 % bruttokansantuotteesta. Kohdistamalla ostovoimaansa tavaroihin ja palveluihin, joissa otetaan huomioon myös ympäristö, he voivat edistää kestävää kehitystä merkittävästi, todetaan EU:n komission julkaisemassa Ympäristöä säästäviä hankintoja – käsikirjassa ympäristönäkökohtien huomioonottamisesta julkisissa hankinnoissa.

(lisää…)

EU-kysely luomun kehittämisestä avattu

EU-komissio on käynnistänyt kansalaisten kuulemisen luomusta. Kysely on osa luomulainsäädännön uudistamisprosessia. Komission on tarkoitus antaa esitys uusiksi luomusäädöksiksi ja luomun toimintasuunnitelmaksi vuoden 2013 lopulla. (lisää…)