Luokka: Kulutusuutiset

Ravitsemusekologian perusteos päivitetty

Hoffmann_Ernaehrung_ÖkologieKöyhyydellä, ylipainolla ja ilmastonmuutoksella ja monilla muilla maailmanlaajuisilla aikamme ongelmilla on suoria tai epäsuoria yhteyksiä ravitsemukseen. Yksinkertaiset ratkaisut, jotka eivät ota huomioon ongelmiin vaikuttavia moniavuorovaikutuksessa keskenään olevia eri tekijöitä, eivät johda toivottuihin tuloksiin.  Ne voivat jopa pahentaa ongelmia tai luoda uusia ongelmia. Esimerkiksi elintarvikkeiden niukkuus on lisääntynyt energiakasvien viljelyn lisääntymisen seurauksena. Niiden viljelyn tarkoituksena on helpottaa resurssien ehtymisen ongelmaa.

(lisää…)

Luomukulutus uuteen ennätykseen Ruotsin julkisissa keittiöissä

Luomuelintarvikkeiden kulutus nousi vuonna 2011 Ruotsin julkisissa keittiöissä 18 prosenttiin. Tulokset käyvät ilmi Ekomatcentrumin julkaisemasta vuosikatsauksesta, jossa selvitettiin kuntien luomuruoan käyttöä. Luomuelintarvikkeita ostettiin vuonna 2011 yhteensä 156 miljoonalla eurolla.

Kasvua oli 30 prosenttia vuoteen 2010 verrattuna. Mikäli kasvu jatkuu, niin virallinen tavoite luomuelintarvikkeiden 25 prosentin osuudesta vuonna 2013 tullaan saavuttamaan. (lisää…)

Luomuviikon LuomuRokkaa-tapahtuma onnistui hyvin Etelä-Savossa

Etelä-Savossa syötiin torstaina 4.10 tiettävästi Suomen suurin määrä luomuruokaa yhden päivän aikana. Ruokailuun osallistui kaikkiaan 12 000 ihmistä. Idean äiti Mari Järvenmäki Mikkelin ammattikorkeakoulusta oli hyvin tyytyväinen monen eri tahon yhteistyönä toteutettuun Luomuviikon tempaukseen. (lisää…)

Luomuliitto.fi ja muita uudistuneita luomusivustoja

Luomuliitto.fi, portaatluomuun.fi ja aitojamakuja.fi-sivustot ovat uudistuneet. Luomu.fi-sivustolta löytyy perustieto luomusta.

Mistä voin ostaa luomua? Mitä luomu-uutuuksia on? Uudistunut luomuliitto.fi kertoo kuluttajille vastauksia muun muassa näihin kysymyksiin.

Portaat luomuun –sivustolta löytyy tietoa ruokapalveluista ja ravintoloista, jotka käyttävät luomuraaka-aineita. Mitä korkeammalla portaalla ravintola on, sitä enemmän luomuraaka-aineita käytetään. (lisää…)

Luomuviikko: Meidän luomu

Lokakuun ensimmäisellä viikolla 1.-7.10. on Luomuviikko. Tuottajat, yritykset, opiskelijat, koulut ja yhdistykset nostavat monenlaisissa tapahtumissa luomua esille ympäri Suomea. Yhteistyöhön on kutsunut Luomuliitto.

Viikon teema on Meidän luomu. Sillä halutaan sanoa, että suomalaiset ovat ottaneet luomun omakseen – ei tarvitse olla mikään erityinen päivä, jotta voi valita luomutuotteen. Luomu on osa arkea. (lisää…)

Luomueläintuotannon kehittyminen vuodesta 2009

(c) Brita SuokasTilannekatsaus luomueläintuotannon kehittymiseen 2009-2012

Luonnonmukaisen kotieläintuotannon määrä on lähtenyt kasvuun. Valvontaan liittyvien tilojen määrä kasvaa. Markkinoilla tapahtuu nopeaa kehitystä niin määrän kuin uusien tuotteidenkin osalta.

Luomueläintuotantoa harjoittavien tilojen määrä kaikista Suomen tuotantoeläintiloista on noin kolme prosenttia.  Eviran ennakkotiedon mukaan vuoden 2012 syksyllä luomueläintuotannon valvonnassa on mukana 750 kotieläintilaa.

(lisää…)

Maakuntien herkut saapuvat Helsinkiin – lähiruokaa pääkaupungin sydämessä 23.–25.8.

Toista kertaa järjestettävä Herkkujen Suomi kokoaa Helsingin sydämeen lähiruoan tuottajat ja ystävät. Rautatientori muuttuu torstaina suureksi lähiruokatoriksi, kun Helsinkiin saapuu yli 150 maakuntien lähiruokaherkkuja myyvää yritystä. Kolmipäiväinen tapahtuma järjestetään yhteistyössä Syystober-olutjuhlan kanssa. Herkkujen Suomessa lähiruokaa voi ostaa mukaan sekä nauttia herkuista paikan päällä. Mukana on jälleen myös luomuyrittäjiä. (lisää…)

Aitojamakuja.fi -sivusto uudistuu

Elintarvikeyritysten valtakunnallisen hakupalvelun http://www.aitojamakuja.fi sivustouudistus on ottanut ensimmäiset askeleet. Sivuston ilmettä on raikastettu ja rakennetta selkiytetty.

Heti etusivulta löytyvät yhden napin painalluksen takaa yritysten hakupalvelu, tietoa paikallisruoasta ja ostopaikoista. Näistä viimeisin on tosin vielä osittain työn alla. ETSI-sivulta löytyy palveluiden alta esim. myymälöitä, verkkokauppoja ja ravintoloita. Ajankohtaiset uutiset näkyvät sivun alalaidassa. (lisää…)

Leppäkerttu – suomalaisen luomutuotannon tunnusmerkki

Euroopan unionin luomulainsäädännön lisäksi Suomessa on mahdollista liittyä mukaan noudattamaan vapaaehtoisia tuotantoehtoja. Leppäkerttu-merkin ensimmäiset tuotantoehdot on luotu suomalaisten luomuyhdistysten yhteistyönä Luomuliitossa 1988.

Leppäkerttu-merkin tarkoituksena on tuoda esiin ja vahvistaa luomuruoantuotannon suomalaisuutta ja paikallisuutta.  Tarkoituksena on myös kehittää luomutuotannon tuotantotapaa yhä ympäristöystävällisempään suuntaan sekä kiinnittää huomiota tuotantoeläinten kasvatus – ja hoito-olosuhteiden jatkuvaan parantamiseen. (lisää…)

Luomun kuluttajabarometri 2012 – Uudet luomutuotteet kiinnostavat

Ostoaikeet ovat lisääntyneet, mutta tuotetarjonnan toivotaan monipuolistuvan. Luomun kuluttajabarometri kuulostelee, miten suomalaisten kuluttajien mielipiteet luomuruoasta ja sen ostaminen kehittyvät.

Luomun kuluttajabarometri toteutettiin edellisen kerran syksyllä 2010. Siihen verrattuna suuria muutoksia ei ole tapahtunut. Luomua pidetään edelleen hyvänä vaihtoehtona. Luomutuotteissa nähdään paljon hyviä ominaisuuksia, joiden kirjo miellyttää erilaisia ihmisiä. Mutta kun kuluttajilta kysytään avoimella kysymyksellä miten luomutuotteet poikkeavat muista, mielikuvissa hallitsee tuotteiden puhtaus. (lisää…)