Luokka: Kulutusuutiset

Luomumarkkinat kasvavat nopeasti

Luomumarkkinoiden arvo Suomessa nousi vuoden 2010 vajaasta 82 miljoonasta lähes 120 miljoonaan euroon vuonna 2011.

Luomutuotteiden osuus kaikkien ostojen volyymistä nousi prosentista 1,4 prosenttiin. Kasvuprosentti oli siis jopa 40, mikä on ennätyksellistä Suomessa. Joissakin Euroopan maissa on nähty vastaavia ja Suomi on selkeästi jäljessä luomumyynnissä luomun kärkimaista, mutta edelleen myös keskiarvosta. (lisää…)

Luomu- ja lähiruokaa ammattikeittiöille

Mikkelin kaupungilla työskentelevä Eija Piispa kutsuu itseään leikillisesti “ison perheen äidiksi”. Ruokaa laitetaan keskuskeittiöllä yli kuudelletuhannelle joka päivä. Eijan ja kollegoidensa ansiosta Mikkelin kaupunki on tarjonnut lähi- ja luomuruokaa parhaansa mukaan jo paljon ennen valtakunnallista keskustelua aiheesta. Eija Piispa kertoo LuomuTIETOverkon verkkoluennossa miten suurkeittiö tässä onnistuu ja mitä tuottajan kannattaa tehdä saadakseen ammattikeittiön asiakkaakseen. (lisää…)

Yhteistyö ratkaisee luomuketjussa

Yhteistyöllä kotimaista luomua ruokapöytiin

Torstaina 9.2. UKK-instituuttiin Tampereelle kokoontui puolensataa ruokaketjun edustajaa. Nyt päättyvän ProAgria Pirkanmaan luomu- ja lähiruokahankkeen Ketju pelaa yhteen –seminaarissa toistettiin yhtä yhteistä nimittäjää – yhteistyön suurta merkitystä.

Kauppa ja ammattikeittiö valmiina luomun tarjontaan

– Luomun myynnin kehitys näkyy eri tuotteissa ja eri tuoteryhmissä eri tahtiin. Varsinkin kotimaisen luomun kysyntä on kasvanut myös lähiruokakeskustelun ansiosta. Tarjotkaa vain rohkeasti tuotteita myyntiin, kannusti Pirkanmaalta Lahteen siirtynyt kauppias Marko Laaksonen. (lisää…)

Luomumarkkinan arvo kasvoi 46 prosenttia vuonna 2011

Nielsenin Kuluttajapaneelin tietojen mukaan luomumarkkinan arvo kasvoi vuonna 2011 jopa 46 prosenttia. Luomutuotteiden osuus kaikkien ostojen arvosta nousi 1,2 prosentista 1,7 prosenttiin.

– Kasvuprosentti näyttää hyvältä. Olemme iloisia siitä, että yritykset ovat tarttuneet luomuun selkeästi aktiivisemmin, toteaa Jukka Lassila Luomuliitosta. (lisää…)

Pro Luomu ry:n työ lähtee kunnolla käyntiin

Marja-Riitta Kottilasta yhdistyksen toiminnanjohtaja

Pro Luomu ry:n toiminta lähtee nyt vauhdilla käyntiin. Maa- ja metsätalousministeriö myönsi yhdistykselle rahoituksen ensimmäiseen hankkeeseen, jonka turvin käynnistyi mittava luomualan koordinointihanke joulukuun alussa. Samalla yhdistys sai ensimmäisen vakituisen toimihenkilönsä, kun yhdistyksen hallitus valitsi Marja-Riitta Kottilan yhdistyksen toiminnanjohtajaksi. (lisää…)

Luomuliitto vaatii suoramyynnin mahdollistamista

Valtioneuvosto hyväksyi 8.12. asetuksen elintarvikevalvonnan kansallisista järjestelyistä. Tuleva asetus ei ole tuomassa helpotuksia elintarvikkeiden pienimuotoiselle jatkojalostukselle ja myynnille.

– Luomuliitto ja MTK:n luomuvaliokunta vaativat asetuksen uutta käsittelyä ja parempaa valmistelua, toteavat Luomuliiton edunvalvontavastaava Jukka Lassila ja MTK:n luomuvaliokunnan puheenjohtaja Arto Hanelius.

– Hallitusohjelmassa on sitouduttu parantamaan pienimuotoisen elintarvikejalostuksen ja myynnin toimintaedellytyksiä lainsäädännöllisin keinoin. Nyt suunnitellut uudistukset vesittävät hallitusohjelmassa esitetyt tavoitteet luomu- ja lähiruoan tuotannon kääntämisestä vahvaan nousuun, toteaa Lassila. (lisää…)

Maa- ja metsätalousministeri tutustui luomu- ja lähiruoka-ajatuksiin Etelä-Savossa

Suomen luomu- ja lähiruokasektori tarvitsee Etelä-Savon maakunnan ja Juvan kunnan kaltaisia tiennäyttäjiä, totesi maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen vierailullaan Juvalla maanantaina 12. joulukuuta. Koskinen tutustui Juvalla paikallisen luomumeijerin toimintaan ja sai selvityksen kunnan tuoreesta päätöksestä lisätä merkittävästi luomu- ja lähiruuan käyttöä julkisissa keittiöissään. Ministeri Koskinen kiitti Juvan kunnan ja juvalaisten luomutuottajien omaa aktiivisuutta luomualan kehittämisessä niin tuotannon kuin jatkojalostuksenkin sektoreilla. (lisää…)

Luomulehmä Lucia on virkeä satatonnari

Juvalla Etelä-Savossa vietettiin Lucian päivää juhlimalla satatonnarin arvonimen saavuttanutta Ayshire -lehmä Luciaa.  Lehmä on nyt 14-vuotias ja se on poikinut 12 vasikkaa. Neljä vasikoista on tyttäriä, joista yksi Upea, oli mukana esittäytymässä emänsä Lucian-päivän juhlakulkueessa. Juhlakulkue järjestettiin Lucian päivänä 13.12. Lucian kotinavetan kujasilla. Lucia on kymmenen ensimmäisen luomulehmän joukossa, jotka ovat nousseet kantakirjalehmien korkean elinikäistuotoksen eliittiin.  Juhlimassa mukana ollut luomumaidontuottaja Kalle Grotenfelt kertoi laskelmastaan:  suomalainen käyttää päivässä  maitotuotteissa ja kaikissa jalosteissa mihin maitoa käytetään noin 1 kiloa maitoa, joten Lucia on tuottanut 30 hengen 10 vuoden maidot. (lisää…)

Juva haastaa muut kunnat luomuruoan käyttäjiksi

Lähi – ja luomuruoan osuus nostetaan 40 %:iin Juvan kirkonkylän julkisessa ruokailussa vuoden 2014 loppuun mennessä. Asiasta päätti Juvan kunnanvaltuusto 100-vuotisjuhlakokouksessa. Samalla Juvan kunta haastaa Etelä-Savon muut kunnat tekemään vastaava päätös. (lisää…)

Kirja terävöittää keskustelua voiko luomu ruokkia maailman?

Pystyykö luomumaatalous tuottamaan riittävästi ruokaa kaikille maailman asukkaille? Kyllä, uuden kirjan mukaan, jonka on kirjoittanut saksalainen maatalousasiantuntija.

Kysymys, voiko luomumaalous auttaa voittamaan maailman nälän on vilkkaan keskustelun kohteena. Se on myös aiheena kirjassa, jonka nimi on provokatiivisesti Food Crash „Ruoka-Romahdus -Tuotamme ruokamme tulevaisuudessa luomumenetelmin – tai ei sitten enää lainkaan“. (lisää…)