Luokka: Yleistätutkimus

Ilmastolle ruokavalion vihertäminen hybridiautoja parempi vaihtoehto

Kasvihuonekaasujen päästöt vähenevät 1,5 tonnilla asukasta kohti, kun sekaruokaa syövä keskivertoamerikkalainen siirtyy kasvissyöjäksi, osoittaa Chicagon yliopiston tutkimus. Ruokavalion ympäristöystävällisellä koostamisella saadaankin tutkimuksen mukaan suuremmat kasvihuonekaasujen päästövähennykset kuin auton vaihtamisella pienipäästöiseksi hybridiautoksi. (lisää…)

Luomun kehittäminen on ilmastonsuojelua

Luomumaatalous on edullista kasvihuoneilmiön torjumisessa. Mitä kestävämmin elintarvikkeita tuotetaan sitä edullisempi vaikutus saadaan ilmastonmuutoksen ehkäisyssä. Luomumaatalous on edelläkävijöitä kestävämpien menetelmien kehittämisessä elintarvikehuoltoon. Näin todettiin luomututkimuslaitos FIBL:n järjetämässä ”Ilmastonmuutos ja luomumaatalous” –seminaarissa, joka pidettiin Biofach2007- luomumessujen yhteydessä helmikuussa Saksassa. (lisää…)

Terveellinen ruoka hyväksi kukkarolle ja ympäristölle -Kansanterveyslaitoksen tutkimus Ruotsista

Ruokavalion muuttaminen terveellisemmäksi säästää sekä rahaa että ympäristöä, osoittaa Ruotsin kansanterveyslaitoksen uusi tutkimus. Kuluttaja voi säästää jopa 750 euroa vuodessa puolittamalla epäterveellisten elintarvikkeiden kuten perunalastujen ja makeisten oston. Näin luomutuotteiden käyttö voidaan kaksinkertaistaa nykytasosta ilman ruokamenojen kasvua. (lisää…)

Kestävä kehitys yhteinen haaste maaseudulla ja kaupungeissa

Suomen haasteena on tuottaa kaksi kertaa enemmän käyttämällä vain puolet tuotantopanosten nykyisestä määrästä. Tähän tarvitaan tuotantomenetelmien monipuolista kehittämistä sekä kulutustottumusten muutoksia. Näin sanoi kansleri Kari Raivio Helsingin yliopistosta maaseudun ja kaupunkien välisten suhteiden reiluutta ja hyvinvointia käsitelleessä kansainvälisessä Rural-Urban-seminaarissa Mikkelissä 8.12.2005. Hän esitteli seminaarissa KULTU-työryhmän esityksiä kestävän tuotannon ja kulutuksen ohjelmaksi. (lisää…)

Luomu parempi monimuotoisuudelle

Luonnonmukainen maatalous edistää biologista monimuotoisuutta ravintoketjun jokaisessa lenkissä; bakteereista nisäkkäisiin. Näihin tuloksiin on päädytty tähän asti laajimmassa kahden brittiläisen tutkimuslaitoksen tutkimuksessa. Kuten tiedelehti New Scientist kertoo, ovat tutkijat keränneet tutkimustuloksia yhteen Euroopasta, Kanadasta, Uudesta-Seelannista ja USA:sta. (lisää…)

Maailmankauppa, ruuan tuotanto ja ekosysteemien tuki

Nykyinen ruoantuotanto tulee yhä globaalimmaksi. Se mitä syömme ja kuinka se on tuotettu, ovat yhä enemmän riippumattomia toisistaan. Väitöskirjatutkimuksessa selvitettiin, kuinka ruuan ja sen tuottamiseen tarvittavien tuotantopanosten virrat ovat muuttuneet 1960-luvulta lähtien ja kuinka tämä on vaikuttanut ekosysteemeihin Ruotsissa ja ulkomailla. (lisää…)

Luomusta luomuun – opetuksesta oppimiseen

Pohjoisen Suomen maataloustuotannon ja -koulutuksen kehityspiirteiden arviointia luonnonmukaisesta näkökulmasta.

Tutkimus kuvaa maataloustuotannon ja –opetuksen kehittymistä luontaistalouden aikakaudelta nykyajan luomutuotantoon. (lisää…)

Elovena-kaurahiutaleiden ympäristövaikutukset

RavintoRaision Elovena-kaurahiutaleiden ympäristövaikutuksia selvitettiin käyttäen elinkaariarviointia. Raaka-aine tuotettiin enimmäkseen Pirkanmaalla sekä osin Hämeessä ja Satakunnassa. Hiutaleet valmistettiin Nokialla. (lisää…)