Antibiootteja löytyy vihanneksista

Eläimille käytettävien antibioottien jäämiä on löydetty vihanneksista. Löydön ovat tehneet Minnesotan yliopiston tutkijat. Eläinten lääkintään käytettävät antibiootit voivat siten siirtyä ihmisravinnoksi käytettäviin kasveihin.

Käsittelemättömän lannan levittäminen pellolle on yleistä tavanomaisessa maataloudessa. Eläimille käytettyjen antibiootien jäämät nousevat kasveihin ja antibioottien jäämiä löytyy vihanneksista kuten maissi, kaali ja vihersipuli. Syömällä tällaisia vihanneksia kuluttajat syövät samalla antibiootteja.

Kasvissyöjät saattavat ajatella, että eläimille käytettävillä antibiooteilla ei ole heihin mitään vaikutusta, mutta tutkimus osoittaa tämän oletuksen vääräksi. Näiden antibioottien säännöllinen käyttö voi aiheuttaa ihmiskehon bakteerien tulevan resistenteiksi näille antibiooteille.

USA:n luomuehtojen mukaan lanta tulee kompostoida.

Tutkimuksessa käytettiin sianlantaa, jonka tuottaneet siat olivat saaneet klooritetrasykliini antibioottia. Tutkimuksessa koekasvien sato korjattiin 42 vuorokauden kuluttua.

Tetrasykliinejä käytetään ihmisille mm. hengitystietulehdusten hoitoon. Niitä käytetään myös eläinten lääkinnässä ja USA:ssa rehujen lisäaineena siipikarjalle, sioille ja naudoille.

Antibiootteja sisältävä ruoka voi aiheuttaa resistenssin muodostumista ruoansulatuskanavan mikrobeissa. Merkittävää on myös, että maatilalla syntyvät resistentit bakteerit voivat levitä ilman, veden ja maan mukana pitkiä matkoja.

Lähde
Antibiotic Uptake by Plants from Soil Fertilized with Animal Manure. Kumara ym. 2005.
J Environ Qual 34:2082-2085 (2005), DOI: 10.2134/jeq2005.0026

Teksti: Jukka Rajala