Maa- ja metsätalousministeriö on antanut asetuksen siitä, että rasvaton homogenoitu maito täydennetään jatkossa D-vitamiinilla. Uusi velvoite koskee ainoastaan rasvatonta maitoa, joka on ravitsemuksen kannalta suositeltavin maitovalinta. Tavoitteena on muun muassa edistää luomumaidon käyttöä päiväkodeissa ja kouluissa. (lisää…)
Asiasanat: jatkojalostus
Etelä-Savosta löytyy hyviä luomualan roolimalleja yrityksille
Luomuyrityksistä on nyt julkaistu yritysesittelyjä videoina ja teksteinä. Tutustu luomuleipomoon, luomulihan tuotantoon ja suoramarkkinointiin tilojen välisenä yhteistyönä, monipuoliseen jatkojalostusyritykseen sekä luomu- ja lähiruokaan erikoistuneeseen kauppaan. Etelä-savolaisten luomuyritysten esittelyt on toteuttanut Aalto-yliopiston Pienyrityskeskus. Materiaalit on tarkoitettu käytettäväksi luomuliiketoiminnan opetuksessa ja valmennuksessa.
(lisää…)
Saloniemen juustola vuoden luomuyritykseksi
Saloniemen juustola on valittu vuoden luomuyritykseksi. Tila tuottaa 25 erilaista juustoa Suomen alkuperäiskarjarotujen – lehmien, vuohien ja lampaiden maidosta. He myyvät myös raakamaitoa.
Valinnan teki Luomuliitto luomupäivillä Seinäjoella. (lisää…)
Luomuoluen valmistuksen pioneeri Neumarkt Lammsbräu
Neumarkter Lammsbräu panimo on Nuernbergin seudulla toimiva olutpanimo, joka on erikoistunut nykyisin kokonaan luomuoluiden ja luomuvirvoitusjuomien tuotantoon. Panimo on seutukunnan suurin ja johtava luomujuomien valmistaja Saksassa. Panimo on ollut pioneeri luomuoluen ja kestävän yritystoiminnan kehittämissä. (lisää…)
Aitoja makuja: Suoramyyntiin uusi ohjeistus
Aitoja makuja on yhdessä MTK:n ja SLC:n kanssa koostanut yrittäjille ohjeistuksen suoramyynnin ja elintarvikkeiden jatkojalostuksen aloittamiseen.
. (lisää…)
Herrmannsdorfer – liukuhihnalta käsityön mestareiksi
Herrmannsdorferin maatila Saksassa jatkojalostusverstaineen pyrkii olemaan tulevaisuutta viitoittava yhdistelmä luonnonmukaista maataloustuotantoa, eläimiä arvostavaa lajinmukaista kotieläintuotantoa ja elintarvikkeiden käsityötaitoja arvostavaa jatkojalostusta sekä laadukkaiden luomutuotteiden lähimarkkinointia kuluttajille.
Nykyisin monipuoliseksi yritysryppääksi laajentunut tila työllistää noin 160 ihmistä, joista lähes puolet työskentelee maatilalla.
Tie Euroopan suurimmasta lihateollisuuslaitoksesta maatilamittakaavan kestävän maaseudun ja luomun kehittämiskeskukseksi Muenchenin lähistölle on mielenkiintoinen. (lisää…)
Luomun mahdollisuudet jatkojalostuksessa – yritysesimerkkejä
Etelä-savolaiset luomutuotteiden jatkojalostuksesta kiinnostuneet yrittäjät perehtyivät luomun jatkojalostukseen ja matkailuun kymenlaaksolaisissa yrityksissä.
Päivän aikana tutustuttiin leipomoon, juustonvalmistukseen ja luomumatkailualan yritykseen. Valmennuspäivä oli osa Luomulla Etumatkaa Etelä-Savolle- valmennusohjelmaa.
(lisää…)
Alihankintana teettäminen
Alihankintana teettäminen on helpottunut vuodesta 2012 alkaen. Tähän asti kaikkien luomutuotteita alihankintana valmistavien tai varastoivien on täytynyt kuulua aina itse luomuvalvontajärjestelmään, mutta ei tarvitse enää. Alihankkijan tulee sitoutua luomusäädösten mukaiseen toimintaan päämiehensä kanssa tehtävällä sopimuksella. (lisää…)
Elintarvikkeiden varsinainen jatkojalostus
Varsinainen elintarvikkeiden jatkojalostus on saanut omat päivitetyt ohjeet. Alihankintana teettäminen on helpottunut.
Omat ja ostetut raaka-aineet luomujatkojalosteeksi Eviran valvonnassa, kun (lisää…)
Luomujatkojalostuskonferenssi 2012, Frankfurt: Teema laatu
Marraskuussa 2012 IFOAM EU-ryhmän järjestämässä luomujatkojalostuksen konferenssissa yhtenä teemana ja työpajan aiheena oli laatu. Luomumarkkinan kasvu ja laajeneminen erityisesti yhä jalostetumpien elintarvikkeiden tuotantoon on aiheuttanut tarvetta alan omalle laadun pohdinnalle. Haasteena on tuottaa luomun periaatteiden mukaisia elintarvikkeita, jotka on jalostettu mahdollisimman hyvin tuotteen omat ominaisuudet säilyttäen ja niitä jopa parantaen ja käyttäen mahdollisimman vähän lisäaineita, mutta kuitenkin tyydyttäen kuluttajien tarpeita turvallisiin ja helppokäyttöisiin tuotteisiin. (lisää…)