Asiasanat: kulutus

Kuluttajan kalaopas kestäviin kalavalintoihin

Kalaopas WWWWWF Suomi kampanjoi vuonna 2012 kestävän kalastuksen puolesta. Tavoitteenamme on, että vuoden 2015 loppuun mennessä Suomessa olisi kaupan vain kestävästi pyydettyä ja tuotettua kalaa. Lisäksi halutaan tehostaa kotimaisten uhanalaisten kalalajien suojelua sekä kalastuksen ja kalankasvatuksen vastuullisuutta. (lisää…)

Slow Food liikkeen perustajalle YK:n ympäristöpalkinto

Carlo-Petrini-3innerzSlow Food liikkeen ideoija ja perustaja Carlo Petrini palkittiin YK:n ympäristöpalkinnolla hänen pioneerityöstään yli 30 vuoden aikana parantaa maailman maatalouden ja ruokahuollon tehokkuutta ja kestävyyttä suupala kerrallaan. Slow Food liikkeeseen kuuluu yli 100 000 jäsentä oli 150 maassa. Järjestö puolustaa paikallisia ruokaperinteitä, tukee monimuotoisuutta, pyrkii vähentämään ruokajätteitä ja tukee pieniä laaturuoan tuottajia. (lisää…)

Kymmenen hyvää syytä valita luomu -perusteluja Tanskasta

10 hyvää syytä Tanska – KopioLuomuruoka on ruokaa ilman lisäaineita tai torjunta-ainejäämiä, mutta siinä on myös enemmän terveellisiä aineita. Luomu on myös tae gm-vapaasta ruoasta ja rehusta. Luomutuotanto antaa sekä puhtaammat vedet että monimuotoisemman luonnon. Näin Tanskassa perustellaan sitä, miksi kuluttajan kannattaa valita luomuelintarvike ostoskoriin.

(lisää…)

EU: Ympäristöä säästävien hankintojen käsikirja suosittaa luomuruokaa

Viranomaiset ovat huomattava kuluttajaryhmä, joka kuluttaa EU:ssa noin 16 % bruttokansantuotteesta. Kohdistamalla ostovoimaansa tavaroihin ja palveluihin, joissa otetaan huomioon myös ympäristö, he voivat edistää kestävää kehitystä merkittävästi, todetaan EU:n komission julkaisemassa Ympäristöä säästäviä hankintoja – käsikirjassa ympäristönäkökohtien huomioonottamisesta julkisissa hankinnoissa.

(lisää…)

EU-kysely luomun kehittämisestä avattu

EU-komissio on käynnistänyt kansalaisten kuulemisen luomusta. Kysely on osa luomulainsäädännön uudistamisprosessia. Komission on tarkoitus antaa esitys uusiksi luomusäädöksiksi ja luomun toimintasuunnitelmaksi vuoden 2013 lopulla. (lisää…)

Luomukulutus uuteen ennätykseen Ruotsin julkisissa keittiöissä

Luomuelintarvikkeiden kulutus nousi vuonna 2011 Ruotsin julkisissa keittiöissä 18 prosenttiin. Tulokset käyvät ilmi Ekomatcentrumin julkaisemasta vuosikatsauksesta, jossa selvitettiin kuntien luomuruoan käyttöä. Luomuelintarvikkeita ostettiin vuonna 2011 yhteensä 156 miljoonalla eurolla.

Kasvua oli 30 prosenttia vuoteen 2010 verrattuna. Mikäli kasvu jatkuu, niin virallinen tavoite luomuelintarvikkeiden 25 prosentin osuudesta vuonna 2013 tullaan saavuttamaan. (lisää…)

Luomuliitto.fi ja muita uudistuneita luomusivustoja

Luomuliitto.fi, portaatluomuun.fi ja aitojamakuja.fi-sivustot ovat uudistuneet. Luomu.fi-sivustolta löytyy perustieto luomusta.

Mistä voin ostaa luomua? Mitä luomu-uutuuksia on? Uudistunut luomuliitto.fi kertoo kuluttajille vastauksia muun muassa näihin kysymyksiin.

Portaat luomuun –sivustolta löytyy tietoa ruokapalveluista ja ravintoloista, jotka käyttävät luomuraaka-aineita. Mitä korkeammalla portaalla ravintola on, sitä enemmän luomuraaka-aineita käytetään. (lisää…)

Luomuviikko: Meidän luomu

Lokakuun ensimmäisellä viikolla 1.-7.10. on Luomuviikko. Tuottajat, yritykset, opiskelijat, koulut ja yhdistykset nostavat monenlaisissa tapahtumissa luomua esille ympäri Suomea. Yhteistyöhön on kutsunut Luomuliitto.

Viikon teema on Meidän luomu. Sillä halutaan sanoa, että suomalaiset ovat ottaneet luomun omakseen – ei tarvitse olla mikään erityinen päivä, jotta voi valita luomutuotteen. Luomu on osa arkea. (lisää…)

Luomueläintuotannon kehittyminen vuodesta 2009

(c) Brita SuokasTilannekatsaus luomueläintuotannon kehittymiseen 2009-2012

Luonnonmukaisen kotieläintuotannon määrä on lähtenyt kasvuun. Valvontaan liittyvien tilojen määrä kasvaa. Markkinoilla tapahtuu nopeaa kehitystä niin määrän kuin uusien tuotteidenkin osalta.

Luomueläintuotantoa harjoittavien tilojen määrä kaikista Suomen tuotantoeläintiloista on noin kolme prosenttia.  Eviran ennakkotiedon mukaan vuoden 2012 syksyllä luomueläintuotannon valvonnassa on mukana 750 kotieläintilaa.

(lisää…)

Maakuntien herkut saapuvat Helsinkiin – lähiruokaa pääkaupungin sydämessä 23.–25.8.

Toista kertaa järjestettävä Herkkujen Suomi kokoaa Helsingin sydämeen lähiruoan tuottajat ja ystävät. Rautatientori muuttuu torstaina suureksi lähiruokatoriksi, kun Helsinkiin saapuu yli 150 maakuntien lähiruokaherkkuja myyvää yritystä. Kolmipäiväinen tapahtuma järjestetään yhteistyössä Syystober-olutjuhlan kanssa. Herkkujen Suomessa lähiruokaa voi ostaa mukaan sekä nauttia herkuista paikan päällä. Mukana on jälleen myös luomuyrittäjiä. (lisää…)