Millaisia kivi- tai mineraalijauheita maahan tai lantaan voi lisätä, miten ja miksi? Mitä hyötyä kivijauheiden käytöstä lannan sekaan on? Tässä kirjoituksessa pyritään antamaan vastauksia edellä oleviin kysymyksiin referoimalla tieteellisiä julkaisuja. Kirjoituksen lopussa esitellään lisäksi joitakin Turun yliopiston ja Åbo Akademien viimeaikaisten tutkimusten tuloksia, joissa kirjoittaja on mukana. (lisää…)
Asiasanat: Tutkimustiivistelmä
Tietokortti: Kipsi on hyvä maanparannusaine, joka ei sovellu kaikille lohkoille
Kipsiä on käytetty ainakin 250 vuoden ajan sekä maanparannusaineena että lannoitteena. Kipsilisäyksellä voidaan huuhtoa maasta liian korkealla tasolla olevia ravinteita ja säätää maan ravinnesuhteita. Lisäksi kipsi toimii pitkävaikutteisena rikkilannoitteena. Hyötyjensä lisäksi kipsi voi aiheuttaa haittoja ravinnepuutosten ja maan biologian häiriintymisen kautta, etenkin suurilla lisäysmäärillä. Kipsi maanparannusaineena – hyödyt ja haitat maan kasvukunnolle raportissa kootaan yhteen alan tutkimuskirjallisuutta ja esitetään tuloksia kolmivuotiselta maan kasvukunnon korjaamisen tilakokeelta, jossa kipsiä käytettiin 4 t/ha syrjäyttämään ylimääräistä magnesiumia savimaista ja parantamaan niiden rakennetta. (lisää…)
Raportti: Kipsi hyvä maanparannusaine, mutta ei sovellu kaikille lohkoille
Kipsi on vanhin kaupallinen väkilannoite. Sitä on käytetty rikki- ja kalsiumlannoitteena vuosisatoja. Tutkimustakin siitä löytyy viimeisen 100 vuoden ajalta. Tulosten mukaan kipsi on hyvä maanparannusaine ja rikkilannoite, joka voi kuitenkin aiheuttaa ravinnepuutoksia ja korkeilla käyttömäärillä haitata maan biologista aktiivisuutta. (lisää…)
Fosforin käyttökelpoisuuden parantaminen ja päästöjen vähentäminen maan kasvukuntoa kehittämällä?
Maan kasvukuntoa esiteltiin monipuolisesti Maaperätieteen päivien posterinäyttelyssä Helsingissä tammikuun alussa. OSMO-hankkeessa tilatutkimuksen perusteella esillä oli Fosforin käyttökelpoisuduen parantaminen ja päästöjen vähentäminen maan kasvukuntoa kehittämällä. Posteria esittelivät hankkeen yliopistotutkija Tuomas Mattila ja hankevetäjä Jukka Rajala Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista. (lisää…)
Raportti: Pikamenetelmät kasvin ravinnetilan kuvaajana julkaistu
Maaperä ja kasvit ovat kiinteässä vuorovaikutussuhteessa. Kasveja voidaan käyttää indikaattorina myös maan kasvukunnosta. Kasvien kasvuhäiriöt voivat kertoa jonkin ravinteen puutteesta tai epätasapainosta. Kasvin ravinnetilan selvittäminen kasvun aktiivisen kasvun vaiheissa auttaa tarkentamaan kasvien ravinnehuoltoa ja korjaamaan puutteita vielä kasvukauden aikana tapahtuvin kasvusto- ja lehtilannoituksin. Nyt julkaistava raportti Pikamenetelmät kasvin ravinnetilan kuvaajana on tuotettu osana OSMO – Osaamista ja työkaluja resurssitehokkaaseen maan kasvukunnon hoitoon yhteistyöllä-hanketta. (lisää…)
Fosforin käyttökelpoisuuden parantaminen ja päästöjen vähentäminen parantamalla maan kasvukuntoa – kokemuksia 24 tutkimuslohkolta
Terve ekosysteemi voi säilyttää fosforia kasveille käyttökelpoisessa muodossa. Maan kasvukunto koostuu fysikaalisista, kemiallisista ja biologisista osatekijöistä. OSMO-hankkeen tuloksia esiteltiin kolmannessa eurooppalaisessa fosforikongressissa Helsingissä ( 3rd European Sustainable Phosphorus Conference 2018 (ESPC3)). Seuraavassa posterin lyhennelmä suomeksi.
. (lisää…)
Improving phosphorus availability and reducing emissions through soil health – experiences from 24 test fields
A healthy ecosystem can retain phosphorus in a plant available form. Soil health is commonly described though physical, chemical and biological components.
This poster was presented at 3rd European Sustainable Phosphorus Conference 2018 (ESPC3).
Rodale-instituutin pitkäaikaistutkimus: Luomussa kasvukunto parantunut ja päästöt vähentyneet
Luomuviljelyn vahvuutena ovat hyvät sadot, maan viljavuuden paraneminen, päästöjen väheneminen vesiin ja ilmaan sekä taloudellinen kilpailukyky. Näihin tuloksiin on tultu 30 vuotta jatkuneessa luomuviljelyä ja tavanomaista viljelyä vertailevassa tutkimuksessa Rodale-instituutissa Pennsylvaniassa. Tutkimus osoittaa kuinka luomumenetelmien suuret mahdollisuudet voidaan hyödyntää kestävän viljelyn kehittämiseksi.
. (lisää…)
Luomumaidon tuotantoon hyvät toimintatavat kokoava opas
Luonnonmukaisen maidontuotannon hyvät toimintatavat -opas helpottaa luomumaidontuotantoon siirtymistä ja käytännön toteutusta. Oppaassa kuvataan tärkeimpiä huomioon otettavia tekijöitä ja se sisältää myös ohjeita karikoiden välttämiseksi. Uuden oppaan on tuottanut ProAgrian luomuneuvonta. Opas on luettavissa ProAgrian internet-sivuilta.
Rikkakasvien torjunta-aine atratsiini kastroi sammakot ja muuttaa niitä naaraiksi
Rikkakasvien torjunta-aine atratsiini tekee sammakkokoiraista lisääntymiskyvyttömiä ja voi muuttaa koiraat jopa munimaan pystyviksi naaraiksi. Artratsiinin jäämät ovat erittäin yleisiä peltojen lähistöjen vesistöissä. Ne saattavat olla merkittävä tekijä sammakoiden maailmanlaajuiseen vähenemiseen.
(lisää…)