EU: Joka viides peltohehtaari luomulle vuonna 2030

Luomuomenoita kaupassaViidennes Euroopan Unionin viljelyalasta on luomutuotannolla vuonna 2030 mennessä, linjaa Europarlamentin ympäristö- ja kuluttajansuojavaliokunta. Valiokunta hyväksyi tänään kokoomuksen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen valmisteleman lausunnon luomutuotannon lainsäädäntöuudistuksesta.

Valiokunta antoi tukensa Pietikäisen esittämälle Euroopan laajuiselle tavoitteelle 20 prosentin luomupinta-alasta vuoteen 2030 mennessä.

-Ympäristövaliokunta haluaa vahvistaa kuluttajien luottamusta luomumerkintään, mutta samalla varmistaa ettei viljelijöille aseteta suhteettomia vaatimuksia. Oman ehdotukseni pohjalta Suomen olosuhteisiin tärkeät kasvihuoneviljely ja tavanomaisten siementen ja siitoseläinten tarkasti rajoitettu käyttö on jatkossakin mahdollista, sanoo Pietikäinen.

-Luomutuotanto kasvaa Euroopassa kymmenen prosentin vauhtia ja kiinnostaa nuoria tuottajia. Se pitää yllä luonnon monimuotoisuutta, vähentää torjunta-aineiden käyttöä ja varmistaa terveellisen ja eettisen ruuantuotannon. EU:n on annettava selkeä signaali luomun tueksi, toteaa Pietikäinen.

Pietikäinen on tyytyväinen myös siihen, että ympäristövaliokunta haluaa tiukentaa eläinten hyvinvointia koskevia standardeja. -On tärkeä saada myös eläinten hyvinvoinnin taso vastaamaan kuluttajien mielikuvia luomumerkin takana.

Pietikäinen näkee luonnonmukaisen ruoantuotannon merkittävänä askeleena kohti yhdenmukaisempaa ruokapolitiikkaa.  -Maatalous-, ympäristö- ja terveyspolitiikan sijaan tarvitsemme ruokapolitiikkaa, jossa eri tuotannon näkökohdat huomioidaan aiempaan kokonaisvaltaisemmin. Luomutuotannossa nämä näkökulmat otetaan jo nyt hyvin huomioon.

EU Ympäristö- ja kuluttajasuojavaliokunta
http://www.eppgroup.eu/fi/press-release/Pietik%C3%A4inen%3A-Joka-viides-peltohehtaari-luomulle