Hinnan ei tarvitse olla este luomuannokselle

Esimerkiksi Tanskassa luomun käyttö ammattikeittiöissä on ollut arkipäivää jo vuosikymmenen ajan. Kööpenhaminan päiväkodeissa luomuraaka-aineiden osuus on yli 80 prosenttia. Helsinki ja Turku tekivät vuonna 2011 strategiset päätökset luomun käytön edistämisestä päiväkotien ja koulujen ruokapalveluissa.

Tanskan kaikista kunnallisista elintarvikehankinnoista kymmenesosa on luomua. Kööpenhaminassa tarjotaan päivittäin 80 000 ateriaa ja ruokakustannuksia syntyy 40,3 miljoonaa euroa vuodessa. Kaupungin julkisten ruokapalveluiden tarjonnasta keskimäärin 75 prosenttia on luomua.

– Vuoteen 2015 mennessä osuus on tarkoitus nostaa 90 prosenttiin. Päiväkodeissa luomun osuus on jo yli 80 prosenttia, kertoi projektijohtaja Anya Hultberg syksyllä 2011 EkoCentrian järjestämässä Lähiruokaseminaarissa.

Kööpenhaminan kaupungin ruokapalveluita kehittävässä Kobenhavn Madhusissa työskentelevä Hultberg vakuutti, että 95 prosentissa kuntakeittiöitä on mahdollista tarjota 75 prosenttisesti luomuruokaa samalla rahalla kuin tähänkin asti. Onnistuminen vaatii kuitenkin muutoksia sekä pannulla että henkilöstön päässä. Pelkkä ruokalistalla olevien raaka-aineiden muutos luomuksi ei riitä, vaan tarvitaan kokonaisvaltaisempaa ajattelua.  Näihin keskusteluihin Hultberg kannustaa luomutuottajia mukaan.

Luomun portailla jo 1 400 keittiötä

Portaat luomuun -ohjelmassa on jo noin 1 400 keittiötä. Ohjelman tavoitteena on auttaa ammattikeittiöitä luomutuotteiden käyttöönotossa portaittain. Ohjelma toimii EkoCentriasta käsin ja sitä rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö vuoden 2013 loppuun. Pitkäaikaista rahoitusta kehitetään.

– Luomun kysyntä ammattikeittiöissä kasvaa jatkuvasti. Suurimpana haasteena on kysynnän ja ammattikeittiökäyttöön soveltuvien luomutuotteiden tarjonnan tasapaino Suomessa. Luomutuottajilta ja -jatkojalostajilta tämä vaatii ammattikeittiöiden toiminnan ja käyttötarpeiden tuntemista, kuvaa hankepäällikkö Anu Arolaakso.

Tuottajien ja jalostajien hankintaosaamista vahvistetaan muun muassa EkoCentrian vuosien 2012–2014 aikana MMM:n tuella toteutettavien Kestävät hankinnat -hankkeen sekä Portaat luomuun -ohjelman avulla. 

– Haluamme tarjota puhdasta ruokaa lapsille ja kehittää ruoan laatua. Luomu on yksi laadun mittari muiden joukossa, sanoo luomun portaille astuneen Turun ruokapalvelun johtaja Paula Juvonen.

Paula Juvosen mukaan suuren ruokapalvelutoimijan on mahdollista nousta ohjelmassa ainakin kolmannelle portaalle. Turun kaupungin hyväksymän linjauksen sekä uusien keskuskeittiöiden myötä saavutettavat säästöt käytetään ruuan laadun parantamiseen, mikä mahdollistaa myös luomuruoan osuuden kasvattamisen.

Teksti: Elisa Niemi & EkoCentria, kuva: EkoCentria