Hyvän ruoan marssit: Lisää luomua

19.9. järjestetyissä Hyvän ruoan marsseissa vaadittiin reilumpaa ruoantuotantoa ja lisää luomua. Marssiin osallistui satapäinen joukko Helsingissä ja yhteensä valtava määrä tuottajia ja kuluttajia ympäri Eurooppaa olleissa tapahtumissa. Päätapahtuma oli EU-komission lähellä Brysselissä, jossa tehdään EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksen linjaukset.

– Viimeisen 50 vuoden Euroopan yhteinen maatalouspolitiikka on aiheuttanut tuotannon yksipuolistamista ja keskittämistä yhä teollismaisempiin yksiköihin. Harjoitettu politiikka on hyödyttänyt etupäässä muutamia kansainvälisiä suuryrityksiä, keskittynyttä kauppaa ja finanssikeinottelijoita. Kärsijöiden asemassa taas ovat ympäristö, tuotantoeläimet sekä maanviljelijät, joiden toimeentulo ja elämäntyö ovat tämän seurauksena uhattuna, toteaa Helsingin marssin isäntä, Luomuliiton puheenjohtaja Jukka Lassila.

Jukka Lassila lausui marssin puolesta vaatimuksen, että Suomi osallistuu aktiivisesti paremman politiikan kehittämiseen EU-tasolla ja soveltaa säädökset kansallisesti, niin että ne aidosti edistävät kestävämpää tuotantoa. Ylijohtaja Heimo Hanhilahti vastasi vaatimukseen puheella maa- ja metsätalousministeriön edustalla.

Traktoreiden lavoilla Helsingin katuja kulkenut hyväntuulinen joukko sai kaupunkilaisilta innostuneen vastaanoton. Kulkue päättyi Tukkutorille Sörnäisiin, jossa järjestetyllä Maalaistentorilla esiintyi artisteja ja puhujia. Maalaistentorilla kokoontui ja myi ruokaa 45 tuottajaa, joista pääosa oli luomuviljeilijöitä. Tapahtumaan osallistui illan aikana noin viisisataa kävijää.

Hyvän ruoan marssin Helsingissä järjesti Luomuliiton Luomuvallankumous-kampanja, jossa on mukana myös muita järjestöjä.

Teksti: Elisa Niemi, Luomuliitto ry