Itämeren ympäristöystävällisimmän viljelijän etsintä loppusuoralla

WWF Suomen ja MTK:n kilpailu vuoden 2010 ympäristöystävällisimmän maataloustuottajan löytämiseksi Suomesta on loppusuoralla. Kilpailu on osa laajempaa WWF:n ja Itämeren alueen viljelijöiden ympäristöfoorumin kilpailua Itämeren ympäristöystävällisimmästä viljelijästä. Palkinnon tarkoituksena on välittää tietoa parhaista käytännöistä Itämeri-ystävällisistä viljelymenetelmistä ja antaa tunnustusta viljelijöille, jotka ovat edelläkävijöitä innovatiivisten, varsinkin vesistöjä rehevöittäviä ravinnevalumia pienentävien viljelymenetelmien käytössä.

-Kilpailussa menestymiseen voi riittää esimerkiksi jokin uusi ja kokeileva, ympäristöä säästävä toimintatapa tai menetelmä. Vaikka viime vuoden voittajan ansioksi luettiin vesiensuojelua edistävien toimenpiteiden kattavuus koko tilan toiminnassa, ei ole suinkaan välttämätöntä että ympäristöä säästävä idea olisi vielä käytössä koko tilan alueella. Jo pelkkä omaperäisyys voi tuoda voiton, WWF Suomen meriohjelman päällikkö Sampsa Vilhunen sanoo. Tärkeintä kilpailussa on kuitenkin positiivisen ilmapiirin luominen maatalouden ympäristönsuojelun ympärille, Vilhunen summaa.

-Suomalaisilla viljelijöillä on vesiensuojelun huippuosaamista, josta todisteena on viime vuoden kilpailun päävoitto. Monet kilpailuun ilmoittautuneista viljelijöistä olivat esimerkillisiä ammattitaidossaan niin vesiensuojelun kuin monimuotoisuudenkin edistämisessä. Tästä osaamisesta innoittuneina olemme käynnistämässä kahta laajaa hanketta, joista ensimmäinen on kotimainen viljelijöiden koulutushanke Ympäristökuiskaaja, ja toinen koko Itämeren alueen laajuinen hanke Baltic Deal. Näissä hankkeissa viemme suomalaista maatalouden huippuosaamista viljelijöiden laajaan tietoisuuteen, toteaa ympäristöjohtaja Johanna Ikävalko MTK:sta.

WWF vastaanottaa kilpailuhakemuksia yksittäisiltäpäätoimisilta viljelijöiltä, maanviljelyjärjestöiltä ja muilta asianosaisilta. Viljelijät voivat ilmoittautua itse tai heitä voivat ehdottaa kilpailuun kunkin maan viljelijäjärjestöt, Suomessa MTK ja SLC.
Kilpailuohjeet, palkintoperusteet ja hakemuslomakkeet ovat saatavissa WWF:n ja MTK:n verkkosivuilta osoitteista
www.wwf.fi/viljelijapalkinto ja
www.mtk.fi/maatalous/ymparisto/fi_FI/viljelijapalkinto

Hakemusten viimeinen jättöpäivä on 30.9.2010

Aikaisempi uutinen:
Suomalainen luomutila itämeren ymparistöystävällisin 26.11.2009