Itävallassa luomutuotteille ympäristömerkintä

Luomututkimuslaitos FiBL on yhteistyössä itävaltalaisen päivittäistavarakauppaketju Hofer AG:n kanssa tutkinut ketjun Zurück zum Ursprung- tuotemerkillä markkinoitavien luomutuotteiden ympäristövaikutuksia verrattuna tavanomaisiin tuotteisiin.

Aluksi verrattiin tavanomaisten ja luomutuotteiden hiilijalanjälkiä malleilla, jotka kattavat koko arvoketjun tuotannosta päivittäiskauppaan. Luomutuotteilla todettiin olevan merkittävästi pienempi hiilijalanjälki kuin vastaavilla tavanomaisilla tuotteilla. Projekti saikin viime vuonna Itävallan Ilmastonsuojelupalkinnon.

Lokakuun lopussa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa julkaistiin lisäksi kattavat ympäristövaikutusvertailut kaikista Zurück zum Ursprung -tuotemerkillä markkinoitavista tuotteista. Näiden tulosten perusteella luomutuotteet päihittävät hiilijalanjäljeltään, vedenkäytöltään ja luonnon monimuotoisuuden kannalta tavanomaiset tuotteet. Tuotteissa on myös merkintä, kuinka monta prosenttia parempi tuote on verrattuna vastaavaan tavanomaiseen tuotteeseen.

Ketjun sivustolla kuluttaja voi vertailla eri tuotteita – yleisesti sekä myös tarkemmin pakkauksesta löytyvällä tuotekoodin avulla.

Sivuston mukaan luomumaitotuotteiden kasvihuonekaasujen päästöt ovat 10-20, luomuleivän 25 ja luomuvihannesten 10-35 prosenttia tavanomaista pienempiä.

Päästöjen laskentamenetelmässä otetaan huomioon myös maankäytön muutokset kotimaassa sekä tuontimaassa. Luomutuotteiden päästöjä vähentää mm maan multavuuden lisäys luomuviljelyssä sekä Etelä-Amerikasta tapahtuvan soijan tuonnista luopuminen, jolloin sademetsiä ei tarvitse raivata pelloiksi.

Tutkimulaitos FiBL:in tiedote:

Zurück zum Ursprung-luomutuotteet

Teksti: Marja Nuora

Artikkeli on kirjoitettu Maa- ja metsätalousministeriön myöntämällä rahoituksella.