Kestävyys BioFach-messujen teemana

Vuoden 2012 Biofach luomumessut Saksan Nuernbergissä tarjosivat laajan läpileikkauksen luomutuotteiden tarjonnasta ja runsaasti luentoja eri aihepiireistä. Vuoden 2012 teemana oli kestävä kehitys ja luomu. Kestävyyttä käsiteltiin kolmen päivän aikana monissa kongressin osioissa useilta eri näkökulmilta.

Torstaina 16.2.2012  luomun ja kestävyyden asiantuntijat esitelmöivät kestävien käytäntöjen roolista luomumaataloudessaUrs Niggli, kansainvälisen luomututkimuslaitos FIBL:n johtaja haastoi viestimään luomualan lähinäkyvyydestä, aitoudesta ja kokonaisuudesta.
Luomumaatalous ei ole pelkästään elintarviketuotantoa hyvinvoiville länsimaisille kuluttajille. Vaan luomualan suuri haaste Nigglin mukaan on kehittää Afrikan 20 miljoonan pienviljelijän maataloustuotanto ja elämäntavat kestäviksi.

Mihael Kuhnt, UNEP/Wuppertal-instituutin kestävän kulutuksen ja tuotannon keskuksesta korosti, että ei vain luomualan tule ponnistella kohti kestävämpiä tuotantomenetelmiä ja toimintatapoja. Myös kuluttajien on muutettava elintapojaan kestävimmiksi. Tulisikin pyrkiä markkinoimaan tuotteita, jotka ovat kestävästi tuotettuja; joilla on vain vähäinen vaikutus luonnon ja sosiaalisiin resursseihin. Hänen visionsa on, että vuonna 2020 kestävistä tuotteiden markkinoinnista on tullut valtavirtaa.

Egyptiläisen kestävän viljelyn pioneerin Sekemin edustaja kertoi Sekemin kestävyyskukan sisällyttämisestä osaksi koko arvoketjua. Keskeisessä roolissa tässä ovat yhteisö, talous ja kulttuuri.
Vuodesta 1977 Egyptin autiomaata on muutettu tuottaviksi viljelmiksi luomumenetelmin.

Lue koko artikkeli LuomuTIETOverkosta ja katso esitykset videoina