Lisää luomua ammattikeittiöissä

Luomun käyttö ammattikeittiöissä lisääntyi vuonna 2011 Taloustutkimuksen mukaan. Vastanneista yrityksistä 43 prosenttia käytti luomua jonkin verran vuonna 2010 ja vuonna 2011 luku on jopa 61 prosenttia.  Päivittäin luomua käyttävät nyt 6 prosenttia keittiöistä.

Fazer lisää luomutuotteiden käyttöä helmikuun alusta lähtien, jolloin lähes 550 yrityksen henkilöstö- ja oppilaitosravintolaa Suomessa liittyy ammattikeittiöille tarkoitettuun Portaat luomuun -ohjelmaan. Suurista ravintola-alan yrityksistä myös esimerkiksi Katri-Antell on nostanut luomua esille. Royal-ravintolat ovat esimerkki ketjusta, jonka ravintolat kyllä käyttävät paljon luomua, mutta ketju ei siihen kehota eikä tuo sitä esille eikä tietoa luomutuotteista ole usein menuissakaan.

Luomun saatavuus ammattikeittiöille paranee vähitellen. Tukut panostavat luomuun yhä enemmän. Ketjuohjauksessa toimivat ravintolayritykset ostavat suuria eriä tukuista ja pienemmät ravintolat tekevät enemmän myös yhteistyötä suoraan tuottajien kanssa.

Ruotsissa lähes puolet luomun myynnistä suurkeittiöihin on keskittynyt Servera-yritykselle. Se on maan suurin elintarvikkeita suurkeittiöihin toimittava yritys, joka aloitti luomuun panostamisen varhain ja aikoo panostaa luomun saatavuuteen jatkossakin. Yhteistyötä tuottajien kanssa halutaan tiivistää.

Luomun osuus on Serveran myynnistä nyt kahdeksan prosenttia ja noin 67 miljoonaa euroa. Toinen suuryritys Menigo raportoi noin 39 miljoonan euron luomumyynnin suurkeittiöihin. Suomessa koko maan luomumarkkinan arvo kaupoissa ja suoramyynnissä on noin 120 miljoonaa euroa.

– Kasvu johtuu sekä suuremmasta kysynnästä että saatavuudesta. Olemme lanseeranneet useita uusia tuotteita. Uskomme, että kehitys jatkuu. Julkiset ravintolat menevät edellä ja yksityiset tulevat perässä, kertoo Menigon myyntijohtaja Peter Feledy.

Suomessa Maa- ja metsätalousministeriön tukema hanke Portaat luomuun on kohdistettu julkisiin keittiöihin, mutta mukaan on lähtenyt myös yksityisiä ravintoloita ja niitä on myös ylimmällä ohjelman portaalla.

Teksti: Elisa Niemi, kuva: EkoCentria