Luomuelintarvikkeet laadukas valinta – tutkimus Ranskasta

LuomuannosRanskan Elintarviketurvallisuusviraston raportti osoittaa, että luomuelintarvikkeet ovat laadukkaampia ja sisältävät vähemmän torjunta-ainejäämiä ja nitraattia. Raportin mukaan esimerkiksi nitraatin on osoitettu aiheuttavan terveydellisiä haittoja kuten diabetesta ja Alzheimerin tautia. Luomutuoretuotteiden kuiva-ainepitoisuus on tavanomaisia tuotteita korkeampi ja ravintoainetiheys suurempi. Tulokset perustuvat kirjallisuustutkimukseen, jonka tekoon osallistui 50 ranskalaista asiantuntijaa eri sektoreilta. Ryhmän yhdessä hyväksymä laaja loppuraportti julkaistiin ranskaksi. Tämän raportin pohjalta on julkaistu asiantuntijatarkastettu artikkeli Agronomy for Sustainable Development-tiedelehdessä.

Ranskalaistutkimuksen mukaan luomutuoretuotteiden kuiva-ainepitoisuus on tavanomaisia tuotteita korkeampi ja ravintoainetiheys suurempi. Myös luomukasvisten kivennäispitoisuudet ovat korkeampia (mm rauta, magnesium). Luomuvihannekset, -marjat ja -hedelmät sisältävät enemmän antioksidantteja kuten fenoleja ja salisyylihappoa, jonka tiedetään suojaavan syöviltä, sydänsairauksilta ja monilta muilta sairauksilta. Luomueläintuotteissa on enemmän monityydyttämättömiä rasvahappoja, jotka osaltaan suojaavat mm sydän- ja verisuonisairauksilta.

Eräiden vihannesten C-vitamiinipitoisuudet näyttävät olevan tavanomaista korkeampia. Mutta luomueläintuotteiden valkuais- ja vitamiinipitoisuuksista tarvitaan lisää tutkimuksia.

Luomuelintarvikkeet ovat valtaosin vapaita torjunta-ainejäämistä (94-100 prosenttia puhtaita). Luomuvihannekset sisältävät keskimäärin noin 50 prosenttia vähemmän nitraattia kuin tavanomaiset vihannekset. Sienien tuottamien homemyrkkyjen pitoisuuksissa ei ole eroja viljelymenetelmien välillä. Luomutuotteet ovat näin ollen merkittävästi turvallisempia valintoja ruokapöytään.

Lähde:
Lairon D. 2009. Nutritional quality and safety of organic food. A review.  Agron. Sustain. Dev. INRA, EDP Sciences, 2009 DOI: 10.1051/agro/2009019

Lairon, D. 2010. Nutritional quality and safety of organic food. A revies. Agronomy for Sustainable Development. Vol 30: 1. pp. 33-41.

Teksti: Jukka Rajala