Tietokortissa kerrotaan tiivistetysti luomukananmunantuotannon harjoittamisen vähimmäisvaatimuksista. Helppolukuisen tietokortin on kirjoittanut Brita Suokas Helsingin yliopiston Ruralia Instituutista.
Kiinnostaako luomutuotanto omalla tilalla?
Kun suunnittelet omalla tilallasi siirtymistä luonnonmukaiseen eläintuotantoon, niin etsi käytännön tietoa. Ota yhteyttä luomuneuvojiin, käy jo aloittaneilla luomutiloilla tutustumassa ja osallistu kursseille. Luomueläintuotannon vähimmäisvaatimuksissa on määritelty esimerkiksi seuraavanlaisia asiakokonaisuuksia, joihin tulee etsiä tilalla toteutettavat ratkaisut.
Eläinten hoito-olosuhteet sisällä ja ulkona
- Terveydenhoito ja eläintilojen puhdistus
- Ruokinta, sallitut ja kielletyt rehut
- Muistiinpanot, joita tarvitaan valvonnassa
Tästä tuotantoehtojen tiivistelmästä löydät kuvauksen vähimmäisvaatimuksista, joita tulee noudattaa luomukanojen hoidossa.
Teksti pohjautuu julkaisuun Luomutuotanto 2 – Eläintuotannon ohje, Eviran ohje 18217/9, joka on tullut voimaan 1.6.2016. Varmista aina ohjeiden yksityiskohdat ja mahdolliset päivitykset Eviran nettisivuilta löytyvästä uusimmasta versiosta.
Kirjoittaja:
Brita Suokas, projektityöntekijä, kotieläinasiantuntija, Helsingin yliopisto, Ruralia Instituutti
Munivien kanojen luomuhoito Tietokortti, pdf
Tietokorttien kirjoittajaryhmään kuuluivat myös:
Anne Johansson, asiantuntija, luomu ja työterveyshuolto, ProAgria Länsi-Suomi
Pirkko Tuominen, luomun erityisasiantuntija, ProAgria Pohjois-Savo
Ulla Turunen, Luomuasiantuntija, kotieläintuotanto, ProAgria Pohjois-Karjala
Tutustu hankkeen muihin työkaluihin ja julkaisuihin
Luomuvalvonta pakollisesta rutiinista vahvuudeksi luomueläintiloilla-hankkeessa tuotetut aineistot
kootusti
https://luomutietopankki.fi/luomuvalvonta-elaintiloilla/
Asiasana Luomueläinvalvonta
https://luomutietopankki.fi/asiasana/luomuelainvalvonta/
Tämä aineisto on tuotettu Luomuvalvonta pakollisesta rutiinista vahvuudeksi luomueläintiloilla-hankkeessa, jonka toteuttivat Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti, ProAgria ja Luomuliitto.
Aineiston tuottamista on rahoittanut Maa- ja metsätalousministeriö, Ruokaketjun toiminnan edistäminen-varoista.