Luomukiwin koostumus tavanomaista terveellisempi

Ravitsemuksellinen koostumus oli luonnonmukaisesti viljellyssä kiwi-hedelmässä parempi kuin tavanomaisesti viljellyssä, raportoivat amerikkalaistutkijat Kalifornian yliopistosta Davisista.

Tutkimuksessa, joka julkaistiin Journal of the Science of Food and Agriculture –lehdessä maaliskuun lopulla, verrattiin kiwi-hedelmiä, jotka kasvatettiin samanlaisessa maaperässä ja samanlaisissa ilmasto-olosuhteissa samalla maatilalla ja korjattuna samassa kypsyysasteessa. Tutkimuksessa verrattiin hedelmien ominaisuuksia ja niiden muuttumista 4 kk varastoinnin aikana 0 C asteen lämpötilassa.

Luonnonmukaisesti viljellyssä kiwissä oli enemmän kaikkia tutkittuja kivennäisiä, C-vitamiinia ja fenoliyhdisteitä sekä suurempi antioksidanttiaktiivisuus. Luomukiwissä hengitys oli pienempi. Huoneen lämmössä varastoitaessa erot viljelymenetelmien välillä hävisivät.

Sokerien ja orgaanisten happojen määrissä ei todettu eroja viljelymenetelmien välillä. Liukoisten orgaanisten yhdisteiden määrät olivat sadonkorjuussa samat, mutta lisääntyivät enemmän tavanomaisesti viljellyssä kiwissä varastoinnin aikana.

Luonnonmukaisesti viljellyn kiwin sato oli 22,5 t/ha ja tavanomaisen 26,9 t/ha. Luonnonmukaisesti viljellyn kiwi-hedelmän kuori on 37 % paksumpi kuin tavanomaisen kiwin, joten hedelmä oli suojatumpi.

Lähde: A comparative study of composition and postharvest performance of organically and conventionally grown kiwifruits. Maria L Amodio, Giancarlo Colelli, Janine K Hasey, Adel A Kader. 2007. Journal of the Science of Food and Agriculture.

Published on-line 27.3.2007, doi:10.1002/jsfa.2820

Teksti: Jukka Rajala