Luomukouluruoalla tarkkaavaisempia oppilaita – kokemuksia Norjasta

Luomuleipä ja leivänpäällysteenä luonnonmukaisesti tuotetut juustot ja lihavalmisteet sekä hedelmät ja vihannekset tuottivat pirteämpiä ja tarkkaavaisempia oppilaita sekä koulussa että kouluajan jälkeen. Oppilaat käyttivät ruokailuun myös paljon enemmän aikaa ja hedelmien ja vihannesten kulutus kaksinkertaistui luomuruokaa tarjoiltaessa. Näin kertoo Kristine Kvarne Hansen, joka toimi luomukouluruokaprojektin projektipäällikkönä Norjassa.

Alueellisessa luomuruuan kokeiluhankkeessa oli mukana 25 koulua ja 3500 oppilasta. Kokeiluhankkeen rahoitti Norjan maatalousministeriö.

Hankkeen yhtenä tavoitteena oli saada oppilaat käyttämään enemmän hedelmiä ja vihanneksia. Jokaiselle oppilaalle oli tarjolla hedelmä joka päivä ja ne myös syötiin.

Hankkeessa saatiin arvokkaita kokemuksia siitä, kuinka kehittää kouluruokailua ja järjestää luomuruuan käyttö kouluruokailussa. Lasten vanhemmat suhtautuivat hyvin myönteisesti kouluruokailun kehittämiseen ja luomuruuan käyttöön kouluruokailussa. Puolet vanhemmista haluaisi jatkaa luomuruuan tarjoamista lapsille koulussa.

Kristine Kvarne Hansen esitelmöi aiheesta Norjan elintarviketutkimuksen tutkimuspäivillä.

 Teksti: Jukka Rajala