Luomumaito sisältää tavanomaista maitoa enemmän terveydelle edullisia omega-3-rasvahappoja. Tämä käy selville Glasgow´n yliopistossa Skotlannissa tehdyssä tutkimuksessa. Tutkijat keräsivät vuoden ajan maitonäytteitä 17 luomutilalta ja 19 tavanomaista maitoa tuottavalta tilalta.
Analyysitulosten mukaan luomumaito sisältää 68 prosenttia enemmän omega-3-rasvahappoja kuin tavanomaisesti tuotettua maito. Lisäksi luomumaidossa omega-3-rasvahappojen suhde linolihappoihin on tavanomaista maitoa edullisempi. Vuodenaika vaikutti maidon koostumukseen siten, että omega-3-rasvahappoja oli eniten kesällä sekä luomu- että tavanomaisessa maidossa.
Samanlaiseen tulokseen päädyttiin Aberdeen yliopiston tutkimuksessa vuodelta 2004, jossa havaittiin, että luomumaidossa on 71 prosenttia enemmän omega-3-rasvahappoja kuin tavanomaisessa maidossa.
Nurmirehun suuri osuus ruokinnassa, apilan mukanaolo nurmissa, laiduntaminen ja vähäisempi väkirehujen syöttäminen vaikuttavat luomumaidontuotannossa eniten maidon rasvan laatua parantavasti. Myös eläinrodulla on merkitystä; paikallisten alkuperäisrotujen maidon rasva on jossain määrin terveellisempää kuin korkeatuottoisimmiksi jalostettujen uusien rotujen maito.
Teksti: Jukka Rajala