Luomumaidossa enemmän vitamiineja tanskalaistutkimuksessa

Tanskalaisessa tutkimuksessa luomumaidosta löydettiin merkittävästi enemmän E-vitamiinia kuin tavanomaisesta maidosta. Lisäksi luomumaidon E-vitamiini oli luonnollista E-vitamiinia eikä E-vitamiinin synteettisiä eri muotoja. E-vitamiinilla on merkitystä mm. maidon säilyvyyteen. Lisäksi havaittiin, että luomumaidossa oli kahdesta kolmeen kertaan enemmän antioksidantteina toimivia karotenoideja, jotka vaikuttavat mm. maidon makuun.

Erojen oletetaan johtuvan erilaisesta ruokinnasta ja ulkoilusta. Luomulehmät saavat enemmän apilapitoista nurmisäilörehua ja ulkoilevat enemmän.

Maitonäytteitä kerättiin meijerimaidoista 10 kuukauden ajan. Tutkimuksen tekivät Tanskan maatalouden tutkimuskeskus ja maatalousyliopisto. Tutkimus vahvistaa kuluttajien näkemyksiä luomutuotteiden terveellisyydestä päinvastoin kuin monet aikaisemmat tutkimukset, joissa eroja ei ole löydetty.

Lähde:
Jacob H. Nielsen, Tina Lund-Nielsen. 2004. Higher antioxidant content in organic milk than in conventional milk due to feeding strategy. Dept of Food Science, Danish Institute of Agricultural Sciences, and Leif Skibsted, Inst of Food Science, The Royal Veterinary and Agricultural University.

 Teksti Jukka Rajala