Tanskalaisessa tutkimuksessa luomumaidosta löydettiin merkittävästi enemmän E-vitamiinia kuin tavanomaisesta maidosta. Lisäksi luomumaidon E-vitamiini oli luonnollista E-vitamiinia eikä E-vitamiinin synteettisiä eri muotoja. E-vitamiinilla on merkitystä mm. maidon säilyvyyteen. Lisäksi havaittiin, että luomumaidossa oli kahdesta kolmeen kertaan enemmän antioksidantteina toimivia karotenoideja, jotka vaikuttavat mm. maidon makuun.
Erojen oletetaan johtuvan erilaisesta ruokinnasta ja ulkoilusta. Luomulehmät saavat enemmän apilapitoista nurmisäilörehua ja ulkoilevat enemmän.
Maitonäytteitä kerättiin meijerimaidoista 10 kuukauden ajan. Tutkimuksen tekivät Tanskan maatalouden tutkimuskeskus ja maatalousyliopisto. Tutkimus vahvistaa kuluttajien näkemyksiä luomutuotteiden terveellisyydestä päinvastoin kuin monet aikaisemmat tutkimukset, joissa eroja ei ole löydetty.
Teksti Jukka Rajala