Luomumaito terveellisempää osoittaa uusi tutkimus Britanniasta

Luomumaito on selvästi terveellisempää kuin tavanomainen maito, osoittaa uusi tutkimus Britanniasta. Tutkijat löysivät enemmän vitamiineja, antioksidantteja ja terveellisiä rasvoja luonnonmukaisesti hoidettujen lehmien maidosta.

Kun lehmät laiduntavat ja syövät runsaasti nurmirehua, niin niiden maito sisältää enemmän terveydelle edullisia ainesosia. Riski sairastua syöpään tai sydän- ja verisuonisairauksiin voi täten pienentyä.

Newcastlen yliopiston tutkijat keräsivät maitonäytteitä 25 maatilan maitotankista. Tiloista 10 tuottivat intensiivisesti tavanomaista maitoa ja 10 tilaa luomumaitoa laajaperäisesti sekä 5 laajaperäisesti tavanomaista maitoa.

Luomumaito sisälsi enemmän antioksidantteja ja vitamiineja, kuten tokoferolia ja karotenoideja 33 prosenttia enemmän kuin tavanomainen maito. Luomumaito sisälsi myös tavanomaista enemmän terveydelle edullisia rasvahappoja, 60 prosenttia enemmän linoleenihappoa ja 39 prosenttia enemmän Omega-3-rasvahappoa.

Maidon koostumukseen vaikuttaa sekä laiduntaminen että lehmien rehuvalio. Luomumaidon koostumus oli terveellisin kesäisin. Luomulehmät syövät tavanomaisia lehmiä enemmän laidunrehua- ja muita nurmirehuja. Nurmirehut yleisesti ja erityisesti apila vaikuttaa edullisesti maidon koostumukseen.

Lähde:
Butler ym. 2008. Fatty acid and fat soluble antioxidant concentrations in milk from high and low input conventional and organic systems: seasonal variation. Journal of the Science of Food and Agriculture 88, 8, Pp 1431-1441

http://www.qlif.org/grafik/Organic%20Milk%20Release1.pdf

Aikaisempia uutisia aiheesta:
Luomumaito suojaa lapsia ihottumalta 4.12.2007

Luomumaidossa enemmän terveydelle edullisia omega-3-rasvahappoja 1.11.2006

Laidunrehulla tuotettu maito ja liha parempaa terveydelle ja ympäristölle  24.4.2006

Äidinmaidon laatu paremmaksi luomumaidolla ja –lihalla 10.8.2007

 Teksti: Jukka Rajala