Luomumaito voidaan erottaa tavanomaisesta testillä

Luomumaito pystytään nyt erottamaan tavanomaisesta maidosta kaupasta otetuista näytteistä. Menetelmän ovat kehittäneet saksalaistutkijat.

Tutkijat kehittivät menetelmän, jossa analysoidaan maidon eri osia, jotka eroavat luomussa selvästi tavanomaisesta, kertoo Joachim Molkentin Kansalliselta ravitsemuksen ja elintarvikkeiden tutkimuslaitokselta. Tutkittavina oli mm eri hiili-isotooppien suhteet; alfa-3-linoleenihapon ja linolihappojen määrät.

Tutkijat keräsivät kahdesti kuukaudessa puolentoista vuoden ajan kolmen meijerin luomu- ja tavanomaisia maitoja kaupoista ja analysoivat ne. Lehmien erilainen ruokinta vaikuttaa maidon koostumukseen ja nämä erot voidaan havaita tutkimuksissa, kun huomioonotetaan vuodenaika.

Menetelmä sopii sellaisenaan Saksaan, mutta ei ole suoraan siirrettävissä muihin maihin, joissa lehmien ruokinta on erilainen.

Luomumaidon myynti on kasvanut Saksassa nopeasti viime vuosina. Vuodesta 2006 vuoteen 2007 kasvua oli 34 prosenttia. Luomumaidon markkinaosuus on noussut 11 prosenttiin maidon kokonaismyynnistä. Kasvava myynti ja ajoittainen luomumaidon niukkuus loi tarpeen kehittää analyysimenetelmä, jolla luomumaito voidaan erottaa tavanomaisesta ja todeta mahdolliset luomumaitoväärennökset.

Lähde: Authentication of Organic Milk Using δ13C and the α-Linolenic Acid Content of Milk Fat.
Journal of Agriculture and Food Chemistry 2009, 57 (3), pp 785–790
DOI: 10.1021/jf8022029
http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf8022029

8.4.2009 Teksti: Jukka Rajala