
Miksi luomu on hyväksi ihmisille, eläimille ja luonnolle? Kuinka kertoa luomun eduista ja käsitellä kestävyyskysymyksiä pienessä lähiluomua myyvässä yrityksessä? Tässä opaskokonaisuudessa esitellään luomun eduista ja kestävyydestä viestimisen tavoista kertovaa Kasvot luomulle -hankkeen materiaalia, joka on tarkoitettu erityisesti lähiluomun yrittäjille ja kehittäjille, mutta tarjoaa tietoa myös asiasta kiinnostuneille kuluttajille.
Kasvot luomulle hankkeessa (2012-2014) julkaistu materiaali on jaettu neljään kokonaisuuteen 1) Luomumarkkinoinnin suunnittelu 2) Luomumarkkinoinnin hyvät käytännöt 3) Luomun lisäarvo ja kestävyysviestintä ja 4) Kuulumisia luomumarkkinoilta. Materiaalintuotannon lisäksi hankkeessa valmennettiin lähiluomun kanssa työskenteleviä monimuotovalmennuksessa ja opintomatkoilla.
Valmennuksessa opiskeltiin, pohdittiin ja harjoiteltiin luomun eduista kertomista ja yrityksen kestävyyden viestimistä ja seurantaa yhdessä asiantuntijoiden ja yrittäjien kanssa. Luomun etujen tunteminen auttaa paitsi yrittäjää myymään tuotteitaan niin myös kuluttajia tekemään mieleisiään valintoja. Markkinnoinnissa luomun eduista pitää kertoa toisin kuin esim. tutkimuksissa. Havainnollisuus ja jopa huumori ovat tervetulleita.
Kestävän kehityksen vaatimukset ovat kasvaneet yrityselämässä. Kestävyyden parantamisen lisäksi tästä työstä kannattaa osata myös viestiä yhteistyökumppaneille ja asiakkaille. Järjestelmällisyys ja kokonaisuuksien jäsentäminen auttavat sekä kestävyydestä kertomista että helpottavat kehittämistä.
Materiaalintuotannon lisäksi hankkeessa valmennettiin lähiluomun kanssa työskenteleviä monimuotovalmennuksessa ja opintomatkoilla. Aineiston tuottamiseen on saatu tukea Hämeen ELY-keskukselta EU:n maaseuturahastosta.
Naturaplan-luomumerkin 20-vuotisjuhlavuonna 2013 Coop julkisti laulun Rakastan, josta tuli suurmenestys, joka liikutti koko Sveitsiä. Laulun esitti lauluyhtyä Luonnon ääni. Laulu sai kultalevyn vuoden lopussa ja oli Sveitsin ykkönen.
Vuonna 2014 alussa Coop julkaisi uudelleen sanoitetun ja sovitetun version tästä laulusta ”Love” Rakkaus. (lisää…)
Pakkausmerkintöjä koskevien säännösten tarkoituksena on kuluttajan valistaminen sekä suojaaminen terveysvaaroilta ja taloudellisilta tappioilta. Merkintöjen tulee antaa kuluttajalle riittävästi tietoa tuotteista, jotta hän pystyisi tekemään tietoisia valintoja ostotilanteessa ja valitsemaan itselleen soveltuvia tuotteita. Tämä edellyttää, että merkinnät ovat niin selkeät, että normaalin näkökyvyn omaava henkilö pystyy lukemaan ne vaivatta ja ilman apuvälineitä samalla tavoin kuin lukisi sanomalehteä tai kirjaa. Evira on antanut yksityiskohtaiset ohjeet elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä. (lisää…)
Siirtyminen käyttämään luomuruokaa voi vähentää altistumista torjunta-aineille miltei 90 prosentilla, todettiin Melbournelaisen yliopiston tutkimuksessa.
Environmental Research –tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että jo viikossa organofosfaatti-torjunta-aineiden pitoisuudet virtsassa vähenivät 89 prosentilla, kun aikuiset koehenkilöt siirtyivät syömään pääasiassa luonnonmukaisesti tuotettuja elintarvikkeita. (lisää…)
YK:n Global Compact on laatinut maatalous- ja elintarvikeyrittäjyyden periaatteet Food and Agriculture Business Principles FAB . Periaatteet auttavat saavuttamaan kestävän kehityksen tavoitteita, jotka hyväksyttiin Rio+20 kokouksessa laaditussa asiakirjassa (The Future We Want eli Tulevaisuus, jota haluamme). Periaatteet kannustavat kehittämään yritystoimintaan positiivisia ratkaisuja elintarvikehuollon kestävyyden parantamiseksi. (lisää…)
Luomutuotteiden valintaa perustellaan eri tahoilla hieman eri tavoin. Seuraavassa esitellään eri kotimaisten ja ulkomaisten järjestöjen, yritysten ja kampanjoiden käyttämiä perusteluja, miksi kuluttajan kannattaa valita luomutuotteita.
Geenitekniikan käyttöönotto maataloudessa on tuonut luonnonmukaiselle liikkeelle uusia haasteita. Mitä vaikutuksia geenimuunteluilla voi olla tuotteiden turvallisuuteen? Mitä vaikutuksia geenimuuntelulla voi olla ympäristölle? Mitä vaikutuksia geenimuunnelluilla lajikkeilla voi olla demokraattiseen päätöksentekoon ja yhteiskuntaan? Seuraavassa tarkastellaan geenimuuntelun riskejä ja mahdollisia haittavaikutuksia.
(lisää…)
Saksalaisen Bioland- luomujärjestö tekee luomuviestinnässään tunnetuksi luomun periaatteita. Periaatteiden tunnetuksitekemisen tueksi on tehty interaktiiviset nettisivut, joiden välityksellä voidaan havainnollisesti tutustua, mitä mikin periaate tarkoittaa. (lisää…)
Glyfosaattia kestävät gm-soija, tavanomainen soija ja luomusoija voidaan erottaa toisistaan analyysien perusteella. Luonnonmukaisesti viljellyn soijan ravitsemuksellinen koostumus oli terveydelle edullisempaa kuin muilla menetelmillä viljellyn soijan. Gm-soija sisälsi suuria määriä glyfosaatti- ja sen hajoamistuote AMPA:n jäämiä. Näihin tuloksiin tuli norjalainen tutkimusryhmä, joka selvitti viljelymenetelmien vaikutusta soijan laatuun. (lisää…)
Luomutuotannon kehittämisen lähtökohtina ovat tietyt periaatteet ja tavoitteet, jotka ala on keskenään sopinut. Näiden periaatteiden tulisi ohjata luomualan kehittämistä ja myös yksittäisten luomuyritysten toimintaa. Luomutuotannon perusperiaatteita ovat terveys, ekologia, oikeudenmukaisuus ja huolenpito. Nämä periaatteet on määritellyt kansainvälinen luomualan järjestö IFOAM (International Federation of Organic Agricultural Movements) vuonna 2005. (lisää…)
YK:n maatalousjärjestö FAO on tuottanut elintarvike- ja maatalousyritysten kestävyyden määrittämiseen menetelmän ja työkalun, jonka avulla eri yritykset voivat määrittää kestävyyden. Uusi järjestelmä mittaa kestävyyden eri osa-alueet yhteismitallisesti ja vertailtavasti eri puolilla maailmaa. SAFA tarjoaa reiluutta yritysten väliseen kilpailuun, auttaa yritysten johtamisessa kestävämmin toimiviksi ja tuo läpinäkyvyyttä kuluttajille. (lisää…)
Sveitsiläiselle Hans Herrenille ja hänen johtamalleen Biovision-Säätiölle on myönnetty vuoden 2013 Right Livelihood Award- palkinto. Herren on yksi johtavia ekologisen kasvinsuojelun ja kestävän maatalouden asiantuntijoita maailmassa. Palkinto myönnettiin hänelle hän pyrkimyksistään lopettaa aliravitsemus ja köyhyys maailmasta. Hän on toiminut pitkään sveitsiläisen kehityssäätiö Biovisionin puheenjohtajana. (lisää…)
Slow Food liikkeen ideoija ja perustaja Carlo Petrini palkittiin YK:n ympäristöpalkinnolla hänen pioneerityöstään yli 30 vuoden aikana parantaa maailman maatalouden ja ruokahuollon tehokkuutta ja kestävyyttä suupala kerrallaan. Slow Food liikkeeseen kuuluu yli 100 000 jäsentä oli 150 maassa. Järjestö puolustaa paikallisia ruokaperinteitä, tukee monimuotoisuutta, pyrkii vähentämään ruokajätteitä ja tukee pieniä laaturuoan tuottajia. (lisää…)
Itämeren ympäristöystävällisin viljelijä löytyi tänä vuonna Virosta. Juhan Särgavaa kiitetään innovatiivisista, monipuolisista ja kustannustehokkaista keinoista, joiden avulla hänen luomumaitotilallaan vähennetään ravinnevalumia. WWF:n Itämeren viljelijöiden ympäristöpalkinto luovutettiinn Särgavalle 27.8.2013 Helsingissä. (lisää…)
Luomuruoka on ruokaa ilman lisäaineita tai torjunta-ainejäämiä, mutta siinä on myös enemmän terveellisiä aineita. Luomu on myös tae gm-vapaasta ruoasta ja rehusta. Luomutuotanto antaa sekä puhtaammat vedet että monimuotoisemman luonnon. Näin Tanskassa perustellaan sitä, miksi kuluttajan kannattaa valita luomuelintarvike ostoskoriin.
”Tarinoita suomalaisesta luomusta” kirja ilmestyi huhtikuussa. Kirjassa kerrotaan valokuvin ja tarinoin suomalaisesta luomusta ja ennenkaikkea luomun tekijöistä maatiloilla, yrityksissä ja markkinoilla. Kyseessä on näyttävä kuvakirja, joka on höystetty runsaalla kerronnalla. (lisää…)
Luomutilat ovat tavanomaisia tiloja energiatehokkaampia ja tuottavat vähemmän pinta-alaa kohti laskettuja CO2-päästöjä. Luomutilat tuottavat kasvihuonekaasuja viidennestä vähemmän tuoteyksikköä kohti kuin tavanomaiset tilat. Tämä tulos on saatu Saksassa tehdyssä nelivuotisessa tutkimuksessa, jossa mukana oli 40 luomutilaa ja 40 tavanomaista tilaa. Tutkimus tehtiin neljän yliopiston yhteistyönä. (lisää…)
Global Compact on Maailman suurin yritysten yhteiskuntavastuualoite. Se on YK:n alainen, yrityksille suunnattu aloite, johon liittyessä yritys sitoutuu noudattamaan Global Compactin kymmentä vastuullisen yritystoiminnan periaatetta ihmisoikeuksien, työn, ympäristön ja korruption vastaisen toiminnan alueelta. (lisää…)
Ravitsemusekologia on kehitetty Giessenin yliopistossa professori Claus Leitzmannin johdolla 1980-luvun puolivälissä. Ravitsemusekologiassa tutkitaan miten ravitsemus liittyy ihmisen terveyteen, ympäristöön, talouteen ja yhteiskuntaan. Tämän monialaisen tutkimusalan tavoitteena on kehittää ratkaisuja paikallisiin ja maailmanlaajuisiin ravitsemusongelmiin. Yleensä ravitsemustieteessä etualalla ovat kysymykset, jotka liittyvät ravitsemuksen terveydellisiin vaikutuksiin. Maailman väkiluvun kasvu ja maailmanlaajuinen ilmastonmuutos ovat esimerkkejä siitä, että ravitsemustutkimuksessa on otettava huomioon muitakin näkökulmia. (lisää…)