Luomun mahdollisuudet jatkojalostuksessa – yritysesimerkkejä

Tuomon luomu uunitEtelä-savolaiset luomutuotteiden jatkojalostuksesta kiinnostuneet yrittäjät perehtyivät luomun jatkojalostukseen ja matkailuun kymenlaaksolaisissa yrityksissä.
Päivän aikana tutustuttiin leipomoon, juustonvalmistukseen ja luomumatkailualan yritykseen. Valmennuspäivä oli osa Luomulla Etumatkaa Etelä-Savolle- valmennusohjelmaa.


Polven juustola
sijaitsee Kouvolasta 21 km Lappeenrannan suuntaan hyvin aktiivisen maanviljelyn keskellä Saveron kylässä. Saveron kylässä on 520 ha peltoa, josta 350 ha on luomuviljelyssä. Juustolan omistajat yrittäjät Taina ja Lasse Rainio. Pikku Villa Anjala on ainoa Kymenlaaksossa sijaitseva luomumatkailukohde. Paikka sijaitsee Anjalankoskella, joka on osa Kouvolaa.

Tuomon luomu 

Yritys sijaitsee Ruukinportin alueella Kuusankoskella. Vanhat tehdaskiinteistöt muodostavat monipuolisen nähtävyyden, naapuritalossa on kirpputori ja taidehalli. Leipomon yhteydessä on pieni kahvila. Kahvilasta näkee suoraan leipomoon. Vakioasiakkaina käy lounas- ja päiväkahviasiakkaita lähistön työpaikoista. Lounasaikaan on myynnissä pizzoja.

Alunperin yritys aloitti edellisen omistajan aikaan yksityisessä autotallissa ja leipomo sai nimen leipurin miehen etunimestä.

Yrityksessä on nyt omistajan Marika Pelkosen lisäksi 3 työntekijää ja Marikan mies.

Tuotteet menevät noin 30 vähittäiskauppaan Kouvolan seudulla ja kolmeen liikkeeseen Helsingissä sekä kahteen lähiruoka-tuotteiden suoramyyntipisteeseen. Oma jakeluauto vie aamulla tuoreet leivät liikkeisiin myyntiin ennen kahdeksaa. Helsingin rahtipalvelu ostetaan. Ruisleipiä myydään noin 800 päivässä. Ruisleipä on yrityksen päätuote.

Tuomon luomu leipäMyynti vetää hyvin, lama ei näy leivänsyönnissä

Myyntisesongit ovat jouluna ja pääsiäisenä. Vappuna pitää tehdä urakalla munkkeja.

Kaikki leipomon tuotteet eivät ole luomulaatuisia. Jauhoja saa kyllä luomuna helposti, mutta muita raaka-aineita ei ole niin helppo hankkia. Esimerkiksi porkkanasämpylöihin käytettävää kuivattua porkkanarouhetta ei saa Suomesta luomulaatuisena vaan se tulee Itävallasta. Myös makeita leivonnaisia saa luomulaatuisina kahvilasta. Uusin hankinta on käytetty siivutuskone, vanha mutta vahva. Ruisvuokaleivästä tehdään siivutettua leipää, jota varsinkin vanhemmat ihmiset arvostavat, silloin kun leivän leikkaaminen on vaikeutunut.

Luomujauhojen vilja viljellään lähipitäjissä. Jalon mylly jauhaa rukiin ja vehnän, speltti tulee valmiina Mooseksen vilja- pienjalostusyrityksestä. Jauhotoimitus tulee leipomoon joka viikko.

Luomuvalvonta sujuu helposti, mutta se vie aikaa 2,5 tuntia, mikä on paljon, kun itse yrittäjä on mukana tuotannossa. Tavanomaisten tuotteiden ja luomun erilläänpito on selkeää, eikä niiden erittely tuota vaivaa tarkastuksessakaan.

Haasteita

Pienyrittäjänkin pitää ryhtyä merkitsemään tuotteiden myyntipakkauksiin allergisoivat ainesosat sekä ravintosisältö. Miten ja millä tarkkuudella merkinnät pitää tehdä on epäselvää.

Luomumerkintään tulee liian usein muutoksia, pakkaukset pitää suunnitella ja tehdä uusiksi, mikä lisää kustannuksia. Pakkausmerkintäasioita käsitellään luomuelintarvikevalvonnan yhteydessä, mutta tuntuu ikävältä, että muutoksista saa kuulla vasta tarkastuksen aikana, tiedotus ei oikein toimi etukäteen.

EU:n luomutunnuksen alla oleva raaka-aineiden alkuperämerkintä tuntuu leipien osalta hankalalta. Tuotettu Suomessa ja EU:ssa- ilmaus antaa heidän tuotteistaan kummallisen kuvan, koska heti jos muita kuin suomalaisia aineksia on enemmän kuin 2 % pitää kirjoittaa toinen alkuperätieto Suomen rinnalle. Porkkanarouhe ja luomusiirappi ovat sellaisia, mitä ei saa Suomesta vaikka haluaisi. Kuluttaja ei tiedä 2% säännöstä yhtään mitään ja voi alkaa ihmetellä, miksi on pitänyt ostaa leipään ulkolaisia jauhoja.

Marikalla on aika pienet lapset, yrittäjän työ vie aikaa paljon ja on huono olo siitä että on niin vähän kotona. Marika tulee leipomoon klo 12 yöllä aloittamaan ruisleipätaikinan teon.

Yrittäjä kuitenkin selvästi pitää työstään ja on innostunut.

http://www.tuomonluomu.fi/ sekä iloiset Facebook sivut https://www.facebook.com/TuomonLuomu

Valmennuspäivä oli osa Luomulla Etumatkaa Etelä-Savolle- valmennusohjelmaa.

Lue matkaraportti kokonaisuudessaan Luomun mahdollisuudet jatkojalostamisessa ja matkailussa_Raportti 05052014

Teksti: Brita Suokas

Tämän aineiston tuottamiseen on saatu tukea Etelä-Savon ELY-keskukselta EU:n Sosiaalirahastosta.