Luomuruoka ravitsevampaa osoittaa EU-tutkimus

Ennakkotulokset 18 miljoonan euron 4-vuotisesta EU-luomuruoka tutkimuksesta osoittavat, että hedelmät, vihannekset ja maito sisältävät terveydelle edullisia aineita tavanomaisia elintarvikkeita enemmän. Luomutuotteissa on enemmän mm. syöpää ja sydän- ja verisuonitauteja ehkäiseviä antioksidantteja.

Tutkimuksen alustavia tuloksia lehdistötilaisuudessa kertoi tutkimuksen johtaja professori Carlo Leifer Newcastlen yliopistosta. Tutkimuksen nimi on Quality Low Input Food (QLIF), tähän mennessä maailman laajin luomuelintarvikkeiden laadun tutkimiseen keskittyvä tutkimushanke.

Luomuruokaa syömällä saa saman määrin ravitsemukselle hyödyllisiä ravintoaineita kuin syömällä ylimääräisen annoksen tavanomaisia tuotteita.

Tutkimuksen mukaan luomutuotteissa kuten vehnässä, tomaatissa, kaalissa, sipulissa ja salaatissa

oli 20- 40 prosenttia enemmän antioksidantteja ja hyödyllisiä kivennäisiä kuin tavanomaisissa tuotteissa. Ero maidossa oli vielä suurempi, luomumaidossa oli 50-80 prosenttia enemmän antioksidantteja ja terveydelle edullisia rasvahappoja.

Tutkimuksessa yliopiston koetilalla viljeltiin hedelmiä ja vihanneksia sekä hoidettiin kotieläimiä rinnakkain sekä luomu- että tavanomaisin menetelmin. Kokeet tehtiin myös useilla muilla koepaikoilla eri puolilla Eurooppaa.

Luomumaito ja –liha vaikuttavat myös edullisesti äidinmaidon ravitsemukselliseen koostumukseen lisäten sen hyödyllisten rasvahappojen määriä. Hollannissa suoritetussa osatutkimuksessa oli mukana 312 imettävää äitiä, joiden vauva oli kuukauden ikäinen.

Mikäli luomumaidon ja –lihan osuus oli vähintään 90 prosenttia ruokavaliossa, nousi äidinmaidon linoleenipitoisuus (CLA) osuus nousi 0,25 prosentista 0,34 prosenttiin, kun maidosta ja lihasta vähintään 90 prosenttia oli luomulaatuista. Linoleenihapon uskotaan ehkäisevän monia sairauksia, kuten syöpää, sydän- ja verisuonisairauksia, sokeritautia ja immuunisairauksia. Imeväisikäisille linoleenihapon oletetaan olevan erityisen hyödyllinen vastustuskyvyn muodostumiselle.

Tulokset osoittavat, että imettävät äidit voivat vaikuttaa lapsensa äidinmaidossa nauttimien rasvahappojen laatuun.

EU:n rahoittama tutkimus käynnistyi maaliskuussa 2004. Projektin tavoitteina oli mm parantaa luomutuotteiden ja muiden vähäisten tuotantopanosten tuotteiden laatua, varmistaa turvallisuus ja vähentää tuotantokustannuksia. Hankkeen tavoitteena oli tuottaa lisäarvoa sekä kuluttajille että viljelijöille. QLIf –tutkimushankkeeseen osallistui 31 tutkimuslaitosta, yliopistoa ja yritystä eri puolilta Eurooppaa.

Leifert tutkimusryhmineen haluaa nyt paneutua selvittämään, mistä laatuerot luomu- ja tavanomaisin menetelmin tuotettujen elintarvikkeiden välillä johtuvat.

www.medicalnewstoday.com/articles/86972.php

QLIF-EU-tutkimushanke

Effect of dairy management on quality charactersistics of milk

Influence of organic diet on the amount of conjugated linoleic acids in breast milk of lactating women in the Netherlands. 2007. Rist ym. British Journal of Nutrition, 97: 735-743

QLIF Kongressin esitelmät 2007

Aikaisempia uutisia
Äidinmaidon laatu paremmaksi luomumaidolla ja –lihalla 10.8.2007

Luomumaidossa enemmän terveydelle edullisia omega-3-rasvahappoja   1.11.2006

Teksti: Jukka