Luomuruokailu yleistyy vauhdilla Göteborgissa

Göteborgin kaupunki Ruotsissa panostaa ympäristöystävälliseen ja reiluun ruokaan. Ympäristölautakunnan käynnistämä hanke on moninkertaistanut luomun ja reilun kaupan ruuan tarjoamisen kaupungin ruokaloissa, kuten päiväkodeissa, kouluissa ja vanhustentaloissa. Asiasta kertoi projektipäällikkä Rebekka Palosaari-Fogler Ekocentrian järjestämässä lähiruokaseminaarissa.

Göteborgin kaupungissa elintarvikkeita ostetaan kaupungin ruokapalveluihin 30 miljoonalla eurolla. Vuosittain tarjoillaan 19 miljoonaa ateriaa.

Ympäristöateria Göteborgissa tarkoittaa ateriaa, joka sisältää luomuraaka-aineita, ja joka mahdollisimman pitkälle täyttää ilmastomerkittyjen ja reilun kaupan tuotteiden kriteerit.

Ympäristöateria sisältää luomu- ja sesonginmukaisia tuotteita, runsaasti kasviksia ja palkokasveja. Sen valmistuksessa käytetään ympäristömerkittyjä tuotteita eikä käytetä punaiselle listalle joutuneita kalalajeja, valmistus tapahtuu raaka-aineiden hävikit minimoiden ja eettiset näkökohdat huomioiden.

Vuonna 2005 Göteborgissa käytettiin alle viisi prosenttia luomua, tänä vuonna jo yli 15 prosenttia. Kahvista 35 prosenttia on Reilun kaupan kahvia. 17 kaikkiaan 20 kaupunginosasta tarjoaa kouluissaan päivittäin vaihtoehtoaterioita, joissa käytetään luomu- ja reilun kaupan raaka-aineita. Miltei kaikissa kouluissa tarjotaan kasvisruokavaihtoehtoja kaikille oppilaille säännöllisesti.

Luomua edistetään monin toimenpitein. Aluksi järjestettiin luomumaitokampanjoita ja Luomuviikkoja. Vuonna 2006 siirryttiin yksinomaan luomumaidon käyttöön. Hävikkejä on pienennetty, luomukeittokirja julkaistu ja on kehitetty luomutuotteiden sopimushankintaa.

Aikaisempi uutinen:
Mikkeli näyttää esimerkkiä kestävissä elintarvikehankinnoissa 28.7.2010

EkoCentria: Lähiruokaseminaari 2010 –esitykset

Teksti: Jukka Rajala

Lähde: Luomutietoverkko