Luomutuote voidaan erottaa typen isotooppianalyysin avulla?

Elintarvikkeiden testaaminen typen isotooppien avulla voi paljastaa onko tuote luomutuote vai tavanomainen. Näin kertoo aiheesta East Anglian -yliopistossa Britanniassa tehty tutkimus.Tutkijat testasivat kaupoista kerätyistä luonnonmukaisesti ja tavanomaisesti viljellyistä tomaateista, salaatista ja porkkanoista, eroaako tuotteiden typen isotooppijakauma systemaattisesti luomu- ja tavanomaisten tuotteiden välillä.

Väkilannoitetypellä lannoitetuissa kasveissa oli varsin vakaa N15-pitoisuus. Väkilannoitteiden typpi saadaan suoraan ilmakehästä.

Luomuviljelyssä hyväksytyillä lannoitteilla, kuten karjanlannalla lannoitetuissa kasveissa oli paljon enemmän N15-isotooppia.

Esimerkiksi luomutomaateissa oli keskimäärin 8,2 % enemmän N15-isotooppia kuin tavanomaisesti viljellyissä tomaateissa.

Salaatilla tulokset olivat samansuuntaisia, mutta vaihtelu oli suurempaa. Porkkanoissa ei systemaattista eroa löydetty. Syyksi tähän tutkijat olettavat porkkanan pienemmän typen tarpeen.

Tutkijat pitävät uutta menetelmää kuitenkin varsin lupaavana erottamaan kaupassa luomu- ja tavanomaiset tuotteet toisistaan. Isotooppianalyysi ei kuitenkaan korvaa tilakohtaista luomuvalvontaa.

Lähde:
Nitrogen Isotope Composition of Organically and Conventionally Grown Crops. A.S Bateman, S. D Kelly, and M. Woolfe. 2007. Journal of Agricultural and Food Chemistry, Vol 55, Pp 2664 – 2670

http://pubs.acs.org/cgi-bin/abstract.cgi/jafcau/2007/55/i07/abs/jf0627726.html

Teksti: Jukka Rajala