Luomutuotteet laadukkaampia, kertoo FIBL:n julkaisu

Ei torjunta-ainejäämiä, parempi maku, terveellisempiä meille ja parempia ympäristölle. Nämä ovat useimmin kuluttajien mainitsemia esimerkkejä luomutuotteiden paremmasta laadusta. Synteettisten torjunta-aineiden ja helppoliukoisten väkilannoitteiden asemesta luomuviljelijät käyttävät ekologisia menetelmiä kasvinsuojelumenetelmiä ja eloperäistä lannoitusta. Erilaisten menetelmien käytön tuotannossa ja jalostuksessa voidaan olettaa johtavan tuotteiden laatueroihin eri viljelymenetelmien välillä. Luomutuotteiden laatua ja turvallisuutta tarkastellaan Sveitsin luomututkimuslaitos FIBL:in äskettäin julkaisemassa kirjasessa.

Ruuan laatuun sisältyy monia asioita; mm ruuan fysiologinen ravintoarvo, nautittavuus, soveltuvuus käyttötarkoitukseen, jalostuslaatu, tuotantoprosessin laatu kokonaisuutena sekä sisäinen ja juridinen laatu.

Julkaisussa esitellään useita eri tutkimuksia, joissa on laajasti tutkittu luomutuotteiden laatua verraten sitä tavanomaisesti tuotettuihin tuotteisiin. Yhteenvetona todetaan, että luomuviljellyt tuotteet sisältävät yleensä tavanomaisia tuotteita paljon vähemmän laatua heikentäviä jäämiä, kuten kasvinsuojeluaineita ja nitraattia. Luomuvihannekset sisältävätkin useimmiten 10-40 % vähemmän nitraattia. Luomutuotteet ovat yhtä turvallisia kuin tavanomaiset tuotteetkin, koska haitallisten mikrobien ja raskasmetallien määrissä ei yleensä ole eroja. Luomutuotteet sisältävät usein enemmän terveydelle edullisia kivennäisiä ja vitamiineja, kuten C-vitamiinia.

Sekundääristen yhdisteiden kuten flavonoidien ja muiden antioksidanttien pitoisuudet ovat yleensä korkeampia mm luomukasviksissa. Valkuaista on usein vähemmän, mutta se on parempilaatuista. Esimerkiksi vehnän leivontaominaisuudet ovat siten jossain määrin heikommat alemmasta valkuaispitoisuudesta johtuen. Luomutuotteiden maku ja maittavuus ovat usein tavanomaisia parempia. Niinpä esimerkikis koe-eläiminä käytetyt rotat pystyvät erottamaan luomutuotteet tavanomaisista ja valitsevat mieluiten luomutuotteita. Luomuvihannesten ja -juuresten kuiva-ainepitoisuus on yleensä tavanomaista korkeampi.

Kotieläinten erilainen ruokinta ja hoito vaikuttavat kotieläintuotteiden laatuun. Maidon ja lihan rasvahappokoostumus voi siten olla luomutuotteissa tavanomaista edullisempi. Luomumaito sisältää yleensä enemmän mm. Omega-3-rasvahappoa.

Luomutuotteiden jatkojalostuksessa käytetään hellävaraisia ja luonnollisia menetelmiä. Esimerkiksi maitoa ei saa iskukuumentaa, jugurttiin ei saa käyttää keinotekoisia väri- ja makuaineita, mehuja ei saa valmistaa tiivisteistä jne.

Ympäristön kannalta luomutuotanto on parempi luonnon monimuotoisuuden ylläpitäjä. Luomutuotanto myös säilyttää maan multavuutta ja rakennetta tavanomaista paremmin. Luomutuotannossa pinta- ja pohjavesien torjunta-ainepäästöt jäävät pois ja ravinnekuormitus pienenee. Luomutuotanto säästää myös uusiutumattomia luonnonvaroja kuten energiaa sekä vähentää kasvihuonekaasujen päästöjä ja torjunta-aineiden haihtumista ilmaan.

Emme tule terveemmiksi vain syömällä luomuruokaa. Mutta luomuruoan nauttiminen voi olla tärkeä osa kestävää ja terveellistä ruokavaliota. Kestävän ja terveellisen ruokavalion valitseminen sisältää myös alueellisuuden ja vuodenajanmukaisuuden, ravintoarvon säilyttävän jalostuksen, ympäristöystävällisen pakkaamisen – ja nautinnollisen ruokailun huomioonottamisen, todetaan julkaisussa.

Lähde:
Quality and Safety of organic products. FIBL Dossier Nr 4. 2006.

Teksti: Jukka Rajala