Luomuviikko: Luomu esille!

Lokakuun ensimmäisellä viikolla yritykset ja järjestöt nostavat luomua esille. Luomuliitto koordinoi Luomuviikkoa toista kertaa.

– Luomusta on tullut arkipäivää. Tänä vuonna luomusta on puhuttu erityisen paljon ja sen edistäminen on kirjattu selkeästi muun muassa hallitusohjelmaan, toteaa Luomuliiton puheenjohtaja Jaakko Nuutila.

– Kaupat ovat tänä vuonna nostaneet luomutuotteita entistä paremmin esille ja laajentaneet valikoimiaan. Tämä näkyy heillä selkeästi myös myynnin kasvuna, kertoo Nuutila.

Luomuyhdistykset ovat monissa tapahtumissa liikkeellepanija. Esimerkiksi Pirkanmaan luomuyhdistys kutsuu alueensa elintarvikeyrittäjiä Tampereen Kauppahalliin kahville. Yrittäjien kanssa halutaan keskustella luomun tulevaisuuden näkymistä ja pohtia uusia yhteistyömahdollisuuksia.

Luomutietoa nuorille

Pirkanmaan luomuyhdistys on mukana tarjoamassa Tampereen alakouluille mahdollisuutta tutustua luomutuotantoon tarkoitusta varten rakennetulla luomupolulla. Polku on ProAgria Pirkanmaan luomu- ja lähiruokahankkeen suunnittelema ja toteuttama tietoisku, joka kertoo luomuviljelystä, luomukotieläimistä ja luomutuotteista.

Tehtävärastilta toiselle kulkiessaan koululainen haistaa ja maistaa luomun samalla, kun hän täyttää luomupolkuun liittyvää sanaristikkoa. Väriä ja terveyttä polulle tuovat naposteluun tarjottavat porkkanat. Ristikosta esiin nostettuja erityisaiheita ovat esimerkiksi biologinen torjunta, apila tai komposti. Näiden pohtimiseen on varattu erityiset työpisteet ja niiden luona odottaa ristikon täyttöön kannustava, lisätietoja auliisti jakeleva luomuneuvoja tai -viljelijä. Polku rakennetaan koulun pihalle, mikäli sää sen sallii. Sateen sattuessa seikkaillaan koulun sisätiloissa.

– Kouvolassa luomusta kerrotaan koko päivän tapahtumassa: yli sata ammattiin opiskelevaa nuorta tulevat Anjalan ammattioppilaitokselle tutustumaan alueen luomutuottajiin ja pohtimaan kestävää ruoan tuotantoa, kertoo Kymenlaakson luomuyhdistys Kuhilaan puheenjohtaja Kristiina Terhemaa.

Lisätietoja Luomuviikosta: www.luomuliitto.fi/index.php/luomuviikko

Teksti: Elisa Niemi