Maabrändin luomutavoite on saavutettavissa

Maabrändityöryhmän viime vuonna esittämä tavoite luomutuotannon lisäämiseksi on saavutettavissa. Suomesta voi tulla Euroopan johtavia luomumaita, uskoo luomuselvitystä tehnyt europarlamentaarikko Tarja Cronberg. – Suomesta voi tulla johtava luomumaa niin imagoltaan, tutkimukseltaan kuin tuotannoltaan. Tällä hetkellä kulutus kasvaa voimakkaasti ja kauppaketjut ovat heränneet, totesi Cronberg puhuessaan syyskuun toisella viikolla Euroopan Vihreiden kesäyliopistossa Frankfurt am Oderissa.

Cronberg on tehnyt luomualasta selvityksen, jossa hän nostaa esiin useita ylitettäviä esteitä luomujohtajuuden saavuttamiseksi.Suomen maabrändityöryhmä asetti tavoitteeksi, että puolet Suomen maataloustuotannosta olisi luonnonmukaista vuoteen 2030 mennessä. Cronbergin mukaan johtopaikan saavuttaminen edellyttää tiivistä yhteistyötä viljelijöiden, tutkijoiden, teknologian, tuotannon ja vientiteollisuuden kesken.

Melkein luomusta täysluomuun
– Suomessa on lähdetty siitä, että suomalainen ruoka on ”melkein luomua”. Luomutuotanto on nähty uhkana puhtaalle suomalaiselle ruualle, Cronberg hämmästelee.

Esimerkiksi luomun tutkimuksessa on selvityksen mukaan paljon tehtävää. Sen rahoitus ja muut resurssit ovat vähentyneet ja Suomi loistaa poissaolollaan kansainvälisessä tutkimusyhteistyössä. Maabrändityöryhmän ehdotus Luomuinstituutin perustamisesta Mikkeliin onkin Cronbergin mielestä tärkeä askel kohti kansainvälistä brändiä ja edelläkävijyyttä.

Suomalaiset kuluttajat ovat jo havahtuneet ostamaan luomua, vaikka vielä sitä on vain yksi prosentti Suomessa syödystä ruuasta. Euroopan keskiarvo on kaksi prosenttia. Tanska johtaa tilastoja seitsemällä prosentilla. (Ruokatieto) 

Voidaanko maailman ihmiset ruokkia ilman luomumaataloutta?
 
Suomibrändi: Järvet juotaviksi ja luomua pöytään