Maakuntien herkut saapuvat Helsinkiin – lähiruokaa pääkaupungin sydämessä 23.–25.8.

Toista kertaa järjestettävä Herkkujen Suomi kokoaa Helsingin sydämeen lähiruoan tuottajat ja ystävät. Rautatientori muuttuu torstaina suureksi lähiruokatoriksi, kun Helsinkiin saapuu yli 150 maakuntien lähiruokaherkkuja myyvää yritystä. Kolmipäiväinen tapahtuma järjestetään yhteistyössä Syystober-olutjuhlan kanssa. Herkkujen Suomessa lähiruokaa voi ostaa mukaan sekä nauttia herkuista paikan päällä. Mukana on jälleen myös luomuyrittäjiä.

Perinteisiä makuja ja uusimpia ruokatrendejä

Maakuntien ruokaperinteiden ominaispiirteet näkyvät vahvasti Herkkujen Suomessa. Tapahtuma-alue on jaettu maakuntaosastoihin, ja mukana ovatkin kaikki Manner-Suomen maakunnat. Esimerkiksi Lapin osastolla maistellaan porotuotteita, Kainuun osastolla rönttösiä ja Pohjois-Karjalan osastolla karjalanpiirakoita. Perinteisten makujen lisäksi Herkkujen Suomessa ovat mukana myös uusimmat lähiruokatrendit – näytteilleasettajien joukossa on muun muassa lukuisia maatilajäätelöiden valmistajia, metsien marjojen jalostajia ja tuoremakkaran tekijöitä.

Ruoan ja oluen kylkiäisenä ohjelmaa

Ruoan ja oluen lisäksi Herkkujen Suomessa voi nauttia ruoka-aiheisesta ohjelmasta. Ruokatieto Yhdistyksen Makumatkalla pääsee sukeltamaan aistien ja makujen maailmaan. Laatuketjun osastolla voi tutustua ruokaketjun vastuullisuuteen. Mukana on lisäksi monia muita lähiruoka- ja luomualan järjestöjä ja toimijoita. Herkkujen Suomi tarjoaa ohjelmaa myös perheen pienimmille. Keittiömestarit Raymond Wesander ja Ulla Liukkonen grillaavat ja keskustelevat ruoasta tunnettujen ruokavaikuttajien kanssa. Ohjelmalavalla nähdään grillaamassa mm. apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty, ravitsemustieteen professori Mikael Fogelhom ja maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

Herkkujen Suomen ja Syystoberin yhteisellä ohjelmalavalla 23.8. kello 19.00 esitettävä Ruokateatteri on osa Taiteiden yön tarjontaa. Iltaisin lavalta kuullaan musiikkia, josta voi nauttia juoman kera Syystober-teltassa.

Herkkujen Suomi on Suomen suurin lähiruokatapahtuma Herkkujen Suomen järjestävät tuottajajärjestöt MTK ja SLC, Ruoka Suomi -teemaryhmä, Aitoja makuja II-hanke, Pienpanimoyhdistys ja Lammin Sahti. Tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran vuosi sitten, jolloin se nousi kertaheitolla Suomen suurimmaksi lähiruokatapahtumaksi. Kaksipäiväisessä tapahtumassa vieraili yli 58 000 kävijää.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen avaa Herkkujen Suomen torstaina 23.8. kello 16. Kello 17 Syystober-teltassa valitaan Suomen paras olut. Tapahtuma on avoinna torstaina kello 16–21, perjantaina 11–20 ja lauantaina 10–18. Syystober-teltta on avoinna joka ilta kello yhteen saakka. Herkkujen Suomi on osa Helsinki 200 vuotta pääkaupunkina -juhlavuoden ohjelmatarjontaa. Tapahtuman suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Lisätietoja:

  • Viestintäjohtaja Klaus Hartikainen, MTK, 040 169 2060
  • Ruokakultuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi, MTK, 050 511 8909
  • Tiedottaja Bettina Lindfors, SLC, 040 940 1310
  • Puheenjohtaja Pekka Kääriäinen, Pienpanimoliitto/Lammin Sahti Oy, 050 559 4013
  • Ruoka-Suomi -teemaryhmän koordinaattori Heidi Valtari, 0400 487 160
  • Projektipäällikkö Päivi Töyli, Aitoja makuja II-hanke, 040 189 1929