Kuinka kehittää markkinointia pienessä lähiluomuyrityksessä? Miten jakaa ja vaiheistaa markkinoinnin suunnittelua? Entä jos koko markkinointi on itselle vierasta tai jopa vastenmielistä? Kuinka hankkia palveluja muilta? Mitä kannattaa tehdä itse ja miten? Kuinka käyttää sosiaalista mediaa? Tähän opaskokonaisuuteen on koottu Kasvot luomulle -valmennuksen ratkaisuja näihin kysymyksiin.
Kasvot luomulle hankkeessa (2012-2014) julkaistu materiaali on jaettu neljään kokonaisuuteen 1) Luomumarkkinoinnin suunnittelu 2) Luomumarkkinoinnin hyvät käytännöt 3) Luomun lisäarvo ja kestävyysviestintä ja 4) Kuulumisia luomumarkkinoilta. Materiaalintuotannon lisäksi hankkeessa valmennettiin lähiluomun kanssa työskenteleviä monimuotovalmennuksessa ja opintomatkoilla.
Valmennuksessa haettiin yrittäjille voimavaroja pilkkomalla markkinoinnin suunnittelutyötä helposti lähestyttäviin osiin ja tarjoamalla välineitä tukemaan järjestelmällistä työskentelyä. Kokonaisuutta pilkkomalla pääsee laittamaan osia järjestykseen vaikkapa sen mukaan, mitä pitää tärkeänä ja mitä turhana, tai mitä haluaa tehdä ja mihin hankkia apua. Monelle lähiluomun yrittäjälle tuotanto on luontevampaa kuin markkinointi. Markkinoinnista ei tarvitse innostua, mutta markkinoinnin näkökulmaa ymmärtämällä voi yrityksestään löytää kehitettävää, joka ei vaadi suuria investointeja ja pankkilainoja.
Aineiston tuottamiseen on saatu tukea Hämeen ELY-keskukselta EU:n maaseuturahastosta.
Markkinoinnin suunnittelun työvälineet (pdf, 20 s.)
Materiaalin on tehnyt Kasvot luomulle hankkeessa markkinoinnin asiantuntijana toiminut Tiina Rintanen.
Markkinoinnin suunnittelun työvälineet ovat osa Kasvot luomulle hankkeen tuloksena julkistettuja materiaaleja. Kaikista markkinoinnin suunnittelun materiaaleista on tehty kooste ja kaikista Kasvot luomulle -materiaaleista laaja listaus. (lisää…)

Näiden kysymysten tarkoitus on purkaa markkinoinnin kokonaisuutta ratkottaviksi kysymyksiksi ja arjessa edistettäviksi suunniksi. Valitse näistä kysymyksistä mielestäsi tärkeimmät. Selaile tärkeimpiä ja valitse niistä tärkeimmät. Oleellista on antaa kysymysten ohjata ajatuksesi askartelemaan erilaisten markkinoinnin kysymysten kanssa. (lisää…)
Mitä luomun suoramyynti vaatii? Millaisessa tilanteessa se toimii ja milloin taas muut vaihtoehdot saattavat olla parempia? Tässä videossa kokenut luomumarkkinoinnin asiantuntija Marika Auersalmi antaa neuvoja ja kertoo näkemyksiään aiheesta. (lisää…)
Mitä erityistä huomioitavaa on luomun markkinoinnissa verrattuna muuhun markkinointiin? Milloin luomu kannattaa tuoda esiin ja millä tavoin? Kuinka kertoa luomun eduista? (lisää…)
Markkinoinnin suunnitteluprosessi (pdf, 27 s.)
Materiaalin on tehnyt Kasvot luomulle hankkeessa markkinoinnin asiantuntijana toiminut Tiina Rintanen.
Markkinoinnin suunnitteluprosessi -diat ovat osa Kasvot luomulle -hankkeessa julkistettuja materiaaleja. Kaikista markkinoinnin suunnittelun materiaaleista on tehty kooste ja kaikista Kasvot luomulle -materiaaleista laaja listaus. (lisää…)
Mitä on markkinointi (pdf, 22 s.)
Materiaalin on tehnyt Kasvot luomulle hankkeessa markkinoinnin asiantuntijana toiminut Tiina Rintanen.
Mitä on markkinointi -diat ovat osa Kasvot luomulle -hankkeessa julkistettuja materiaaleja. Kaikista markkinoinnin suunnittelun materiaaleista on tehty kooste ja kaikista Kasvot luomulle -materiaaleista laaja listaus. (lisää…)
Onnistunut kampanja syntyy kartoituksen ja suunnittelun kautta. Järjestelmällisesti rakennettu kampanja tuottaa hyödyllistä tietoa vaikka myynnillisesti ei yllettäisikään tavoitteisiin. Kampanjan suunnittelu -dioissa käydään läpi olennaiset kysymykset ja vaiheet.
(lisää…)
Suunnittele yrityksesi luomuviestintää hyvissä ajoin etukäteen. Osa on pitkän tähtäimen viestintää yrityksen toiminnan suuntaviivoiksi, osa viestinnästä on ajankohtaisempaa esim tuotesesonkiin liittyvää. Ja osa ajankohtaista tiedotusta. (lisää…)
Brändi on mielikuva, mutta tuulesta sitä ei voi temmata. Mistä maatilan, maataloustuotteen tai jatkojalosteen brändäämisessä oikein on kysymys? (lisää…)
Jos aiot panostaa yrityksesi markkinoimiseen sosiaalisessa mediassa, kannattaa harkita lisänäkyvyyden ostamista niistä kanavista, joita yleensäkin käytät yrityksesi viestintään. Oman ”orgaanisen” eli omalla painollaan syntyvän seuraajajoukon orgaaninen kasvattaminen saattaa olla aluksi hidasta. Oikein kohdistettu Facebook-mainonta voi tuoda pikkurahalla viesteillesi laajaa näkyvyyttä. Tässä artikkelissa kerrotaan lyhyesti miksi ja miten. Liitteenä tarjotaan opaskirjanen. (lisää…)
Jos suunnittelet verkkosivuston teettämistä tai uudistamista, sinun on hyvä hahmottaa, minkälaisia asioita sivuston suunnittelu ja toteutus vaativat. Näillä vinkeillä on hyvä tarttua projektiin. Mukana näppärä työkirjamalli. (lisää…)
Luomubrändi on paitsi maanläheinen, myös ihmisläheinen. Luomukuluttajaa kiinnostaa, missä ja kuinka hänen ruokansa on tuotettu, joten usein luomuyrittäjä on valmis raottamaan verhoa tekemisen taakse, esittelemään tuotantoaan, tilojaan ja jopa itseään. (lisää…)
Määrittelemällä yrityksesi arvot, viestit ja kohderyhmät saat tarpeellista selkärankaa some-markkinointiin. Tässä artikkelissa Laura Browne kertoo mitä brändin rakentaminen somessa voi olla pienen lähiluomuyrityksen näkökulmasta. Mukana tarjotaan näppärä brändimäärittelyn työkirja. (lisää…)
Mitä luomu on? Mitä se tarkoittaa? Kysy ihmisiltä ympäriltäsi ja mieti miten moninaisia vastauksia saat. Mielikuvia on monia, todella monia. Tärkeää on huomata, että mielikuvien pohjalta ihmiset tekevät valintansa. Tässä artikkelissa luomumarkkinoinnin asiantuntija Marika Auersalmi kertoo luomumielikuvien rakentumisesta ja niiden hyödyntämisestä markkinoinnissa. (lisää…)
Asiakas valitsee tuotteen, jonka hän toivoo vastaavan odotuksiinsa – mielikuvien ja toiminnallisuuksien tasolla. Tuotteen on ilmaistava lupauksensa nopeasti valintatilanteessa. Tässä artikkelissa Marika Auersalmi kertoo mitä luomutuotteen huomaamiseen liittyy ja miten yrittäjän kannattaa tämä tieto hyödyntää. (lisää…)
Luomun suoramyynnissä onnistuminen vaatii palvelun rakentamista toimivaksi elämykseksi asiakkaan silmin. Miten se tehdään? Mitä muuta suoramyyntiä suunnittelevan ja sitä kehittävän kannattaa muistaa? Marika Auersalmi koosti neuvoistaan napakan listan. (lisää…)
Asiakaspalvelu ja asiakkaiden tarpeisiin vastaaminen ratkaisevat – kuten koko myymälän kehittymisessä. Seuraava lista toimii koko myymälän kehittämiseksi, vaikka tässä tarkastellaan keskitetysti luomun tilannetta. (lisää…)