Miljoonan EU-kansalaisen lakialoite gm-kasvien kieltämiseksi luovutettiin

Kaikkien aikojen ensimmäinen EU-kansalaisten aloite ojennettiin tänään Euroopan komissiolle. Miljoona EU-kansalaista allekirjoitti vetoomukseen, joka vaatii, että geenimuunneltujen kasvien hyväksymistä lykätään.
Tämä tarkoittaa Lissabonin sopimuksen mukaan, että komission täytyy antaa esitys, miten asiasta säädetään lailla. Vaihtoehtona ei ole jättää huomiotta miljoonan kansalaisen ääntä.

Luomu-Suomi ei saa tulla muuntogeenien saastuttamaksi
Myös Suomessa kuluttajista monien tutkimuksien mukaan valta osa ei halua GMO-ruokaa lautaselleen. GM-lajikkeiden viljelyä vastustavien viljelijöiden määrä on noussut 68 prosentista (2007) 85 prosenttiin (2010) Suomen Gallup Elintarviketiedon mukaan.

Geenimuunneltujen kasvien viljelyä Suomessa säätävä laki on eduskunnan käsittelyssä.

Turun yliopiston Biologian laitoksen dosentit kysyivät viime viikolla, halutaanko Suomesta luomumaata maabrändiryhmän esityksen mukaisesti vai annetaanko muuntogeenien leviämisen tehdä luomutuotanto mahdottomaksi. Kansainväliset esimerkit osoittavat, että rinnakkaiselo ei ole mahdollista vaan esimerkiksi Kanadassa ei pystytä enää tuottamaan GMO-vapaata rapsia tai soijaa.

Luomuliiton ympäristöstrategia tuo esille sen, että luomumenetelmillä sekä turvallisella ja modernilla kasvinjalostuksella saadaan samoja tuloksia aikaan, mitä geenimuuntelulta on jo pitkään toivottu, mutta toimivia ratkaisuja ei ole saatu.

Lisätietoja:
Elisa Niemi, elisa.niemi@luomuliitto.fi , puh. 0400 534003
www.luomuliitto.fi,
www.gmovapaa.fi

Vetoomuksen julkisti Greenpeace ja Avaaz kolmiulotteisena Kurt Wennerin taideteoksena EU komission edessä 9.12.2010:

Turun yliopiston Biologian laitoksen dosenttien Marjo Helanderin, Kari Saikkonen ja Irma Saloniemen kirjoitus
Helsingin Sanomat Mielipide 1.12.2010:
Luomuliiton ympäristöstrategiassa geenimuuntelusta:

Lisää gm-uutisia

Video nimien keräysmatkasta 3 min

Greenpeace ge-free future bus tour from Greenpeace on Vimeo.