Ruoka- tai elintarvikejärjestelmän (food systems) käsite on nousemassa lineaarisen ruoka- tai elintarvikeketjun (food chain) käsitteen rinnalle kuvaamaan laajemmin ja todenmukaisemmin maatalouden, teollisuuden ja tukku- ja vähittäiskaupan sekä kotitalouksien kysynnän muodostamaa ketjua.
Ruokajärjestelmä vastaa kysymyksiin, miten ruoka tuotetaan ja miten se päätyy kuluttajalle sekä miksi syömme mitä syömme.
Ruokajärjestelmää yhdistää seuraavat kolme prosessia:
- Biologiset prosessit, joiden kautta ruokaa tuotetaan ja niiden ekologisen perustan.
- Taloudelliset ja poliittiset prosessit, joiden kautta ruokaa tuotetaan, hallinnoidaan ja säädellään.
- Sosiaaliset ja kulttuuriset prosessit, kuten kulttuuriperinteet ja arvot, jotka vaikuttavat ruuan tuotantoon.
Nykyisen ruokajärjestelmän perusta on laskettu toisen maailmansodan jälkeen länsimaiden johdolla.