Miten luomutuotantoa valvotaan?

Kysymys:  Miten luomun aitoutta valvotaan? Onko se edes mahdollista? Onko huijareille olemassa sanktioita?

Vastaus: Luomutuotanto on tiukemmin valvottua elintarviketuotantoa. Valvonnasta säädetään EU-tasoisin säädöksin. Suomessa Elintarviketurvallisuusvirasto Evira vastaa luomuvalvonnasta. Kaikkien toimijoiden tulee kuulua valvontajärjestelmään.

Jokainen toimija tarkastetaan ainakin kerran vuodessa paikan päällä tehtävin tarkastuksin.
Valvonnan avulla  taataan luomutuotteiden aitous.

Suomessa varsinaiset väärinkäytökset ovat erittäin harvinaisia. Vähäisimmistä rikkeistä ja puutteista tuotantoehtojen noudattamisessa annetaan toimijoille melko paljon huomautuksia sekä jonkin verran myös määräaikaisia markkinnointikieltoja. Luomuelintarvikkeissa ei esimerkiksi sallita torjunta-aineiden jäämiä sellaisia määriä, jotka voisivat olla peräisin torjunta-ainekäsittelyistä.

Esimerkiksi rikkakasvien torjunta-aineiden käyttö on yleensä melko helppoa todeta tilakohtaisissa tarkastuksissa. 
Viljelijän saama lisähinta luomutuotteista ei ole millään tuotteella nelinkertainen. Luomutuotteiden lisähinta vaihtelee yleensä 10-50 prosentin välillä. Jollakin yksittäisellä tuotteella hinnanero voi kuitenkin olla lähes kaksinkertainen.

Lue lisää: Luomutuotannon valvonta tukea ja turvaa tuottajalle  ja Mitä lainsäädäntö sanoo jalostajille?

Ulkomailla on luomuvalvonnan tuloksena paljastunut muutamia luomuelintarvikkeiden väärennöstapauksia. Vuoden 2011 lopulla Italiassa pidätettiin 7 henkilön luomuelintarvikkeiden väärennösrengas. Luomutuotteiden väärennösrengas paljastettu Italiassa

Luomutuotteiden väärentäjät joutuivat oikeuteen ja he saivat  varsin ankaria vankilatuomioita sekä liiketoimintakieltoja.

Valvontajärjestelmää ja valvontamenetelmiä kehitetään myös jatkuvasti paremmiksi. Tutustu tutkimushankkeeseen Oikeasti luomua

Kysymykseen vastasi: Jukka Rajala, erikoissuunnittelija, Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti, Mikkeli