Petos lautasella -kirja avaa silmät katsomaan ruokaa uusin silmin

Petos lautasella kirjan kansiPetos lautasella on ruotsalaistoimittaja Mats-Eric Nilssonin vuoden loppupuolella suomeksi ilmestynyt kirja kertoo, mitä elintarvikeketju meille tarjoaa syötäväksi. Nilsson nimittää teollisesti tuotettua ruokaa väärennetyksi ruoaksi.

Tällä hän tarkoittaa, että tuotteita voidaan keinotekoisin lisäaineiden ja muunlaisin muokkaustoimenpitein muunnella valmistuskustannusten säästämiseksi.

Ruokakirjoja ilmestyy pilvin pimein ja niissä kerrotaan aistillisista sitruunoista, ihanista oliiviöljyistä ja uusimmista terveysruokavillityksistä, mutta juuri kukaan ei välitä siitä, mitä elintarvikkeet sisältävät. Mitä niille on tehty ennen kuin otamme ne ostoskoriin ja kannamme kotiin?

Onko jäätelö fuskuherkkua? Minkä ikäistä on tuore leipä? Kaipaako liha lisäväriä? Tämä kirja paljastaa, mitä kaikkea meille syötetään tietämättämme.

Vuoden kestäviä omenoita – kätevää vai kartettavaa? Mitä tapahtuu, kun aspartaami sekoittuu toisiin lisäaineisiin? Mitä laholla kuusella on tekemistä vaniljanmaun kanssa? Mihin teollinen leipä tarvitsee 16:ta lisäainetta?

Toimittaja Mats-Eric Nilsson selvittää kirjassa, mitä elintarviketeollisuus kertoo meille tavallisille kuluttajille teollisesta ruoasta ja mitä puhtautta ja pitkää ikää myyvien pakkausten sisällä oikeasti piileksii.

Teollistuneissa maissa keskivertokuluttaja syö vuosittain 6–7 kiloa lisäaineita. Ruoka on kuitenkin elämän suurimpia nautintoja. Siksi Nilsson kertoo myös vaihtoehdoista E-aineille ja ruokaväärennöksille. Kirjan lopusta löytyy sadan suomalaisen luomu- ja lähiruokatuottajan yhteystiedot sekä kattavat tiedot EU:n hyväksymistä E-numeroiduista lisäaineista.

Lehtiarvostelujen mukaan ruotsalaisen Mats-Eric Nilssonin Petos lautasella –kirja on vuoden tärkein ruokakirja, joka pitäisi liittää jokaisen koulun terveystiedon kurssiin ja josta jokaisen laumastaan huolta kantavan papin tulisi saarnata kerran vuodessa.

Petos lautasella silmiä aukaiseva ruokakirja. Nilsson, Mats-Eric. 2008.
ISBN: 978-951-0-34539-9 292 s.
Suomalainen.com hinta: 31,50 €

Teksti: Jukka Rajala