Rahikaisen tila vihannesviljelyn laatutuottajaksi

Kotimaiset Kasvikset on valinnut Riitta ja Veli Rahikaisen Mikkelistä avomaan vihannesviljelyn Vuoden laatutuottajiksi. Rahikaisten tuotteet ja toiminta arvioitiin laadukkaiksi Kotimaisten Kasvisten teettämän laadunseurannan ja tukkuliikkeiltä saadun palautteen perusteella.

Rahikaisten tilalla erikoistua alettiin erikoistua vihannesviljelyyn vuonna 1981 ja ensimmäiset valvotut luomutuotteet tulivat myyntiin vuonna 1986. Tilan päämyyntituote on luomusipuli, jota viljellään vuosittain noin 3,5 hehtaarin pinta-alalla. Sipulit varastoidaan tilan omassa sipulivarastossa, mutta pakkaaminen ja markkinointi on ulkoistettu Siilinjärvellä toimivalle Vehviläisen sipulitilalle. Sieltä ne kauppakunnostetaan, pakataan ja toimitetaan tukkuliikkeisiin eri puolille maata.

Veli Rahikainen korostaa yhteistyön tärkeää merkitystä. Yhdessä toimien viljelijät voivat tarjota asiakkailleen isompaa tuotevalikoimaa, parempaa toimituskykyä ja -varmuutta sekä entistä yksinkertaisempaa kaupankäyntiä. Yhteistoiminnalla saadaan myös kustannussäästöjä.

Rahikainen toimii kuuden viljelijän verkostossa, joka toimittaa sipulisatonsa sipulin pakkaamiseen erikoistuneelle viljelijälle. Rahikainen tuottaa luomusipulia vuosittain noin 100 tonnia eli kolmanneksen viljelijärenkaan tuotannosta.

Luomusipulin viljelytekniikka on Rahikaisella hyvin hallinnassa. Sipulin Rahikainen viljelee omavaraisella lannoituksella viherlannoituksen avulla. Rikkakasvit hallitaan itse kehitetyllä liekityslaitteella. Muita malleja parempi liekittimen poltin on patentoitu ja käytössä useimmilla muillakin luomuvihannesten viljelijöillä.

Vuoden laatutuottajien nimeäminen aloitettiin vuonna 1994 ja sen tavoitteena on antaa tunnustusta yrityksille, jotka paitsi tuottavat hyvälaatuisia tuotteita, myös toimivat laadukkaasti ja pitkäjänteisesti. Valinta perustuu yhdistyksen laadunvalvonnan tuloksiin sekä kaupalta ja viljelyneuvojilta saatuihin suosituksiin.
www.kotimaisetkasvikset.fi/finfood/kasvikset.nsf/
49a785b6fba18800c2256e14002c4510/263ed5cf784cc1
a0c22572920041628b?OpenDocument

Teksti: Jukka Rajala