Ruoan lisäaineet haitallisia hermosoluille

Keinotekoinen makeutusaine aspartaamin, aromivahvenne mononatriumglutamaatin sekä eräiden väriaineiden yhdistelmät vaurioittavat hermosoluja. Yhteisvaikutus oli 4-7-kertainen verrattuna yksinään käyttöön verrattuna. Lisäaineet voivat olla osasyynä lasten käyttäytymishäiriöihin, kuten keskittymisvaikeuksiin ja yliaktiivisuuteen. Lisäaineiden yhteisvaikutusta tutkittiin Liverpoolin yliopistosta hiirillä. Tutkimuksessa käytetty annostus vastasi lasten saamia määriä tavallisista välipaloista ja virvoitusjuomista.

Ruuan lisäaineiden turvallisuustutkimukset tehdään yksittäisille aineille. Yhteisvaikutuksia ei yleensä ole tutkittu. Aspartaamia (E951) käytetään yleisesti kevyttuotteissa, laihdutus- ja virvoitusjuomissa sekä joissakin makeisissa, jälkiruuissa ja makeutetuissa lääkkeissä sekä kevytjugurteissa. Synteettinen briljantin sininen väriaine (E133) oli aikaisemmin kielletty useissa Euroopan maissa. Sitä käytetään makeisissa, joissakin virvoitusjuomissa, jälkiruuissa ja jäätelöissä. Synteettinen kinoliiniikeltainen väriaine (E104) on kielletty Norjassa, USA:ssa ja Australiassa. Sitä käytetään muualla mm leivonnaisissa ja hilloissa.

Aromivahvenne mononatriumglutamaattia (E621) käytetään lihavalmisteissa, kuivakeitoissa, joissakin kastikkeen kera myytävissä pastoissa, monissa lastuissa, juustoissa ja valmisruuissa. Lasten ruuissa sitä ei saa käyttää. Kotimaisissa elintarvikkeissa väriaineiden käyttö on oleellisesti vähäisempää kuin tuontituotteissa. Kotimaisten tuotteiden tuoteselosteessa lisäaineet on kaikki merkittyinä luotettavasti. Luomutuotteissa ei näitä lisäaineita saa käyttää.

Lau, K. ym. 2005. Synergistic Interactions Interactions Between Commonly Used Food Additives in a Developmental Neurotoxicity Test. Toxicological Sciences. 2005; 0: 731. doi:10.1093/toxsci/kfj073

http://toxsci.oxfordjournals.org/cgi/content/abstract/kfj073v1?maxtoshow=&HITS=10&hits=10&RESULTFORMAT=1&andorexacttitle=and&andorexacttitleabs=and&fulltext=aspartame&andorexactfulltext=and&searchid=1136174928164_369&FIRSTINDEX=0&sortspec=relevance&journalcode=toxsci

http://www.organix.com/Additives%20Research/SynergyPaper2005.pdf

Teksti: Jukka Rajala