Ruoasta jo 75 prosenttia luomua Kööpenhaminan ruokaloissa

Kööpenhaminan ruokaloiden ruoasta jo 75 prosenttia on luomua vuoden 2011 loppuun mennessä, kertoi tanskalainen Anya Hultberg Ekocentrian järjestämässä lähiruokaseminaarissa lokakuun alussa. Tavoitteena on nostaa luomuruoan osuus 90 prosenttiin vuoteen 2015 mennessä.

Luomutavoitteiden saavuttamisessa on edetty hyvin, kertoi Hultberg. Vuonna 2009 Kööpenhaminan ruokaloiden ruoasta 60 prosenttia oli luomua.

Luomuruokailu on osa Kööpenhaminan tavoitetta päästä maailman johtavaksi ympäristökaupungiksi vuoteen 2015 mennessä.

Siirtyminen luomuruokaan on haastanut keittäjät kotitaloustaitojen mestareiksi. Jos tavalliset ruoka-aineet korvataan luomutuotteilla muuttamatta ruokareseptejä, ruoan hankintakustannukset nousevat 20-30 prosenttia. Vaarana on, että talouslaman tullessa päättäjät karsivat määrärahoja ja luomuruoan käyttöä olisi vähennettävä.

Kööpenhaminassa luomuruokailuun on siirrytty nostamatta ruoan hankintakustannuksia. Kun koko ruoka-ajattelu uudistetaan, niin luomuruokaan voidaan siirtyä ilman lisäkustannuksia, kertoi Kööpenhaminan Ruokatalossa luomuruokailua kehittävä Hultberg. Kustannuksia voidaan säästää käyttämällä vähemmän lihaa ja enemmän hyvälaatuista perunaa, viljatuotteita ja kauden kasviksia sekä vähentämällä jätteeksi menevän ruoan osuutta.

Luomuruokaan siirtyminen on tuonut mukanaan positiivisia ”sivuvaikutuksia”. kertoi Hultberg:  Henkilökunnan ammattitaito ja motivaatio kasvanut, kun ruokaa tehdä enemmän paikan päällä ja työstä poissaolot ovat vähentyneet. Aterioiden ravitsemuksellinen ja kulinaarinen laatu ovat parantuneet. Taloudellisuus otetaan entistä tarkemmin huomioon. Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä.

Kööpenhamina käyttää 10 prosenttia Tanskan kunnallisista ruokahankinnoista. Kaupungin keittiöitä on yli tuhat, työntekijöitä 1 700 ja päivittäin tarjotaan 80 000 ateriaa.

Portaat luomuun Lähiruokaseminaari 4.10.2011

Projektipäällikkö Anya Hultberg, Kööpenhaminan kaupungin Ateriapalvelut, esitys:
Hultberg Anya. Aterioinnin kehittäminen ja kestävän kehityksen tukeminen Kööpenhaminassa 111004

Copenhagen House of Food

Lue aiheesta lisää  Luomutietoverkko

Teksti: Jukka Rajala