Sairaalat siirtymässä laajalti luomuruokaan USAssa

Sairaaloiden yhteinen hankintaorganisaatio ja luomutukkuliike ovat solmineet yli 2000 sairaalaa koskevan luomuruuan hankintasopimuksen.

Terveydenhoitoalan kiinnostus kasvanut terveellistä ja ympäristöystävällistä ruokaa kohtaan. Sopimus heijastaa terveydenhoitoalan kasvavaa tietoisuutta terveydenhoidon vaikutuksista nykyiseen laaja-alaiseen teolliseen maatalouteen.

Terveydenhoidon aiheuttamia ympäristövaikutuksia pyritään nyt konkreettisin toimin vähentämään.

Ruualla, jota sairaalat tarjoavat potilailleen, on suuria vaikutuksia sairaalan seinien ulkopuolella. Yhä enemmän tiedostetaan, kuinka sillä miten ruokamme on tuotettu ja jaeltu, on vaikutuksia ihmisten terveyteen ja yhteisöihin. Sairaalat alkavat nyt vaatia ruokaa, joka on paitsi terveellistä myös tuotettu sillä tavoin, joka on parempaa ympäristölle ja sopivampaa viljelijöille ja maatilojen työntekijöille.

Hankintayhtiö MedAssets hankki elintarvikkeet 2400 sairaalalle vuonna 2005 ja sen liikevaihto oli yli 200 miljoonaa dollaria.

Torjunta-ainejäämien pitkäaikaisvaikutuksia voivat olla monet krooniset terveysongelmat, kuten syöpä, keskenmenot, neurologiset häiriöt, lisääntymisterveyden ja käyttäytymisenhäiriöt ja heikentynyt immuunipuolustusjärjestelmä.

Elintarvikkeita kuljetetaan nykyisin noin 2200-3500 kilometrin matka maatilalta lautaselle aiheuttaen ilmaston lämpenemistä, astmaa ja muita hengitystiesairauksia.

Health Care Without Harm Lehdistötiedote

Teksti: Jukka Rajala