Edullinen sirppihara tarkkaan haraukseen

Harauksen uusi keksintö Sirppihara on rakenteeltaan yksinkertainen ja hinnaltaan edullinen. Se pitää työsyvyyden tarkasti hieman epätasaisillakin pelloilla. Uutuus esiteltiin Saksan luomupeltopäivillä viime kesänä.


Yksinkertainen rakenne ja teräkohtainen työsyvyyden säätö

Haran kehittäjän mukaan markkinoilla olevien harojen ongelmana oli liiallinen monimutkaisuus, nopea loppuunkuluminen ja kalleus. Työsyvyyden tarkka säätö ei myöskään useimmissa haroissa onnistu teräkohtaisesti, joka on tarpeen epätasaisilla pelloilla. Ratkaisuksi näihin haasteisiin hän kehitti laahavannaskylvökoneen tapaan toimivan vetovarsiharan  eli sirppiharan. Uuden haran on kehittänyt baijerilainen viljelijä, joka siirtyi luomuviljelyyn viisi vuotta sitten. Hän on myös konevalmistaja.

Kekseliäs haran terien kiinnitys

Haran uusi innovaatio on haran terien kiinnittäminen taaksepäin vinojen ja niveltyvien, runsaan 0,5 m pituisten varsien päähän. Varret on kuulalaakeroitu, jolloin varsi ja terä pysyvät tukevasti sopivassa asennossa. Varren alapäässä on jalas, jonka avulla jokaisen terän työsyvyys pysyy vakiona epätasaisellakin pellolla. Terä kiinnitetään varren päähän kaarevan varren ”sirpin” avulla.

Terän asentoa ja työsyvyyttä voidaan säätää portaattomasti tukikaaren korkeutta ja asentoa muuttamalla. Kiinnitys tapahtuu kahdella pultilla.

Yksinkertainen ja edullinen

Kone voidaan rakentaa sopivaksi erilaisille riviviljelykasveille viljoista vihanneksiin.  Koneen hinta noin 2000 eur/metri 25-30 cm rivivälillä on varsin edullinen yksinkertaisen rakenteen ansiosta.

Hara voidaan kiinnittää traktorin etunostolaitteeseen, taakse tai työkoneen kantajassa etuakselin taakse.
Tarkka haraus onnistuu etunostolaitteeseen kiinnitettynä yhdeltä työntekijältä ilman kalliita automaattisia ohjausyksiköitäkin.

Lisävarusteina on saatavissa  hydraulisesti säädettävä haranvarsien painotus, tukipyörät sekä automaattinen kameraohjaus. Lisäksi tarjolla on osittainen harayksiköiden sähköinen ylösnostomahdollisuus,

Viljelijä/koneiden valmistaja on nyt kehittelyvaiheen jälkeen alkanut valmistaa ja myydä konetta. Kone esiteltiin ensimmäisen kerran heinäkuussa 2019 Saksan luomupeltopäivillä Kasselissa. Uutuus sai paljon huomiota.

Lisätietoja koneesta oheisella videolla, joka on tuotettu Saksan luomupeltopäiville osana EU-rahoitteista  Nefertiti-hanketta sekä valmistajan Dieter Leibing Maschinenbaun sivustolla.

Video  The new sickle hoe as an alternative to the common hoeing devices 2,35 min, FIBL

Dieter Leibing Maschinenbau Saksa, Baijeri
Nefertiti-hanke

Sivun toteutus: Jukka Rajala