Suomi ekologisen ruuan kärkimaita v 2025

Uusin eurooppalaisten maiden välinen vertailututkimus kertoo, että Suomi on noussut ekologisten ruokahankintojen kärkimaiden joukkoon.
Kehitys on ollut huimaa, sillä vielä kymmenen vuotta sitten Suomi oli saman vertailun häntäpäässä.

Tutkimuskyselyssä 79 prosenttia suomalaisista ruokapalveluiden tarjoajista vastasi, että tarjoaa luomukasvisruokaa aina, kun se on mahdollista. Vertailumaiden keskiarvo oli 61 prosenttia. Tutkimuksessa olivat mukana kaikki EU-maat.
E k o h a r p p a u k s e n suunnannäyttäjänä on toiminut maan poliittinen johto.

Suomen hallituksen kaksi vuotta sitten tekemän linjauksen mukaan valtionhallinnon keittiöissä ja ruokapalveluissa tarjotaan luonnonmukaisesti tuotettua kasvisruokaa vähintään neljänä päivänä viikossa. Linjaus on saanut tukea uudistuneista ilmasto ja maatalouspolitiikasta, joiden tavoitteena on pudottaa kasvihuonepäästöt nollaan vuoteen 2030 mennessä.

Ammattikeittiöiden mukaan eniten luomuruuan käyttöä on edistänyt monipuolinen ja laaja saatavuus. Luomukasvisten saatavuutta puolestaan on merkittävästi edistänyt karjatalouden huomattava väheneminen, useimpien kasvattajien siirryttyä luomuviljelijöiksi.

Näin kirjoittaa Maaseudun Tulvaisuus- lehti 6.11.2025. Sanomalehti Maaseudun Tulevaisuus kaapattiin 6.11.2009 Lens Politica ry:n ja Eläinsuojeluliitto Animalia ry:n julkaisemaksi Maaseudun Tulvaisuus -näköislehdeksi. Lehti kertoo Animalian visioimasta yhteiskunnasta vuonna 2025, jolloin Suomi on noussut ekologisen ruuan kärkimaaksi. Lihan kulutus on pudonnut neljäsosaan ja syötävä liha on valtaosin luomua.

Näköislehdestä otettiin 80 000 kpl painos ja sitä jaettiin mm Elma-messuilla ja suurimmissa kaupungeissa.

Maaseudun tulvaisuus-näköislehti
www.maaseuduntulvaisuus.com/
Future Food – Meat without livestock -sivusto
www.futurefood.org/index_en.php

16.11.2009 Teksti: Jukka Rajala