Tarinoita suomalaisesta luomusta ilmestynyt

Tarinoita_suom_luomusta_0201513 ”Tarinoita suomalaisesta luomusta” kirja ilmestyi huhtikuussa. Kirjassa kerrotaan valokuvin ja tarinoin  suomalaisesta luomusta ja ennenkaikkea luomun tekijöistä maatiloilla, yrityksissä ja markkinoilla. Kyseessä on näyttävä kuvakirja, joka on höystetty runsaalla kerronnalla.

Kirjan sisältöä ja kuvia on kerätty yli kahden vuoden ajan kulkemalla ympäri Suomea tutustumassa maatiloihin ja yrityksiin, joissa valmistetaan ja tuotetaan luomuelintarvikkeita. Olemme käyneet tapaamassa vanhoja tuttuja ja tutustuneet uusiin ihmisiin ja paikkoihin. Tähän mennessä on käyty 30:lla toimijalla, joista pohjoisin Torniojoen varrella. Painopiste on ollut maatiloilla, mutta mukana on myös ketjun muita toimijoita.

Tarinoiden kautta tekijät haluavat tuoda esiin luomutuotannon moninaisuutta pellolta pöytään ja siihen liittyviä eri ulottuvuuksia, kuten maan elävyyden hoitamista ja luonnon monimuotoisuuden vaalimista, hyvän ruoan valmistamista mutta tietenkin ennen kaikkea ihmisiä luomun takana. Kirjassa tavataan luomun oikeita tekijöitä ja tutustutaan luomutuotannon todellisuuteen maatiloilla ja yrityksissä. Tarinoiden lomassa tulevat tutuksi luomun kantavat ajatukset, eläimiä ja luontoa unohtamatta! Kuvausote on fotojournalistinen ja kertoo luomun tekijöistä heidän oikeassa ympäristössään liikoja kiillottamatta ja romantisoimatta. Ihmisiä, eläimiä, työtä, maalaismaisemia, koneita, luontoa jne. Yksi varoituksen sana: kirjassa ei ole yhtään reseptiä.

Kuvaajana on pitkän linjan luomun tekijä ja harrastajavalokuvaaja Erkki Pöytäniemi ja tarinat kertoo niin ikään pitkään luomussa toiminut Marja Nuora.

Kirja on julkaistu suomeksi ja englanniksi ja se julkistettiin Lähiruoka ja Luomu -tapahtumassa 26.4.2013 Helsingin Messukeskuksessa.

Tapahtuman jälkeen kirjaan liittyvä valokuvanäyttely siirtyy kuukaudeksi Helsingin Uudenmaankadulle ravintola Raflaan.

Kirjan PDF esite

Lisätietoa kirjasta suomeksi ja tilauslomake: http://luomusalonki.fi/tarinoita-suomalaisesta-luomusta-kirjan-ennakkomyynti/

In English: http://erkinkuvat.luomusalonki.fi/tales-of-organics-in-finland/

Luomukuviin voi tutustua kuvagalleriassa: http://erkki.photoshelter.com/gallery-collection/Luomu-Organics/C0000lc5ouWWKhmg
Teksti: Jukka Rajala

Tämän aineiston tuottamiseen on saatu tukea Hämeen ELY-keskukselta EU:n maaseuturahastosta.