Teollismaisen maatalouden ruoka altistaa mielenterveysongelmille

Ravinto voi vaikuttaa paitsi fyysiseen terveyteen, niin myös mielenterveyteen, todetaan Britannian mielenterveyssäätiön uudessa raportissa.

Viidenkymmenen vuoden aikana tapahtuneet muutokset ravitsemuksessa saattavat olla osasyynä mielenterveysongelmiin. Teollistunut maatalous on ottanut käyttöön torjunta-aineita ja muuttunut ruokinta on muuttanut eläintuotteiden rasvahappokoostumusta, stressiperäiset sairaudet ovat yleistyneet ja väestön yleinen kunto on heikentynyt.

Väestön omega-3-rasvahappojen saanti on vähentynyt, ja omega-6-rasvahappojen kulutus on lisääntynyt. Uuden tutkimuksen mukaan tämä epätasapaino rasvahappojen saannissa sekä vitamiinien ja kivennäisten niukkuus on yhteydessä masennukseen, keskittymisvaikeuksiin ja muistihäiriöihin.

-Olemme hyvin selvillä ravitsemuksen vaikutuksista fyysiseen terveyteemme. Mutta alamme vasta ymmärtää kuinka eri ravintoaineet vaikuttavat aivojen toimintaan ja kuinka se ravinto jota syömme vaikuttaa mielenterveyteemme, sanoi mielenterveyssäätiön toiminnanjohtaja tri A. McCulloch.

-Hyvä uutinen on se, että ruokavalio, joka on terveellistä mielelle on ruokavalio, joka on terveellistä keholle, sanoi tutkimuksen tekijä Courtney Van de Weyer.

Britannian mielenterveyssäätiö kampanjoi paremmin ruuantuotanto- ja –valmistusmenetelmien puolesta yhdessä Kestävän sekä paremman ruuan ja maatalouden liiton kanssa.

Mielenterveyssäätiön kampanja:

Feeding Minds – the impact of food on mental health. 2006.

Changing Diets, Changing Minds: how food affects mental well being and behaviour. 2006.

Sustain: the alliance for better food and farming

The Food and Mental Health Project

Teksti: Jukka Rajala